11 februari 2018 | ALLMÄNT

Riv-start för Västerport

På måndag den 12 februari är det dags för rivning av den tredelade silon i hamnen. Ett arbete som sker med en teknik som liknar trädfällning.

På måndag den 12 februari är det dags för rivning av den tredelade silon i hamnen. Ett arbete som inte sker med en spektakulär smäll, utan med en teknik som mer liknar trädfällning.

När den 25 meter höga silon försvinner är det den första riktigt synliga starten för den nya stadsdelen Västerport. Platsen där silon står idag kommer bli en förlängning av Magasinsgatan, en nyckelförbindelse mellan staden och vattnet.

Stilla rivning av silo

Under måndagen kommer man kunna höra mindre sprängningar i samband med rivningen av silon. Detta görs vid foten av de tre byggnaderna för att försvaga konstruktionen. Sen ska silon ”läggas ner”, metoden kan liknas med en trädfällning. Trion är väl armerad och läggs ner i sin helhet på jordvallar. Inte en spektakulär smäll och ett stort moln av betongrök med andra ord.

Säkerheten viktig

Hur lång tid arbetet kommer ta är svårt att säga. Arbetet påbörjas på morgonen och avslutas inte innan silon ligger. Vi vill belysa vikten av att hålla sig utanför avspärrningarna och respektera de instruktioner som entreprenören ger på plats.

Ny förbindelse mellan staden och havet

Sedan 60-talet har silon varit ett riktmärke i slutet av Magasinsgatan. När silon är borta ska VIVAB lägga nya dagvattenledningar och så småningom kommer Magasinsgatan förlängas. När järnvägen försvinner och Västerport börjar ta form kan den som vill ta sin cykel och behagligt rulla neråt - från Hagaskolan ända ner till nya kajstråket.

Kontakt

Helena Wallin
Kommunikatör
070-261 27 07

Nyheter

Skärpt eldningsförbud i Varbergs kommun
26 juli 2018
Från och med torsdagen den 26 juli klockan 00:00 är all eldning förbjuden i Varbergs kommun. Beslutet grundar sig i den extrema vädersituationen som råder.
Varmbadhusets bassäng restaureras till sin forna glans
19 juni 2018
I maj påbörjades renovering av Varmbadhusets badanläggning. Ambitionen är att återskapa bassängen så långt det går, till hur den såg ut vid uppförandet 1925.
Hyr vår vackra Rådhussal
18 juni 2018
Varbergs Rådhus har genomgått totalrenovering och sedan början av 2018 finns det möjlighet att hyra den anrika Rådhussalen. Den perfekta lokalen för din konferens eller fest!