Arena Varberg

I denna evenemangshall finns flera olika lokaler som används för att skapa bästa förutsättningarna för konferens, kongress, fest, mässa, idrottsevenemang, konsert, och möte. Arena Varberg hyr och driver verksamheten i Sparbankshallen, Nöjeshallen och Rotundan. Utöver dessa huvudlokaler finns även flera större och mindre konferens- och mötesrum.

I Sparbankshallen, Nöjeshallen och i Nöjesparken där Rotundan ligger arrangeras det ett stort antal evenemang för både privatpersoner och företag året om. Är du arrangör och på jakt efter en lokal för det lilla mötet, lite större konferens eller ett riktigt stort evenemang? Kontakta då Arena Varberg för mer information.

Under 2019 gjordes en tillbyggnation med nya konferenslokaler. Byggprojektledaren Belinda Djupdahl visar resultatet i filmen. 


Historia
 

Nöjesparken invigdes på Valborgsmässoafton år 1932, 2300 förväntansfulla varbergare deltog vid festligheterna. Idrottsalliansen tog initiativet att anlägga den moderna folkparken, Nöjesparken. Det var ett samarbete mellan Varbergs Gif, Varbergs Bois och Varbergs Idrottsplats. Folkets Hus gick in med ett ekonomiskt bidrag som gjorde det möjligt.

Rotundan

Samma år byggdes den ovala dansbanan Rotundan, här spelades då också teaterföreställningar. Från början var den endast taktäckt, men vid behov sattes väderskydd upp för att täcka sidorna. Efter ett par år vinterbonades dansbanan. I rotundan har varbergarna slagit klackarna i taket i årtionden. Dansbanan var grundpelaren i folkparken och många är de dansorkestrar som spelat här.

Nöjesparkens teater

Fem år efter Nöjesparkens invigning, bestämde sig parkstyrelsen för att göra en stor satsning och utveckla parken. En teaterlada, Nöjesparkens teater, uppfördes och stod klar år 1937.

Byggnadens arkitektur andas funktionalism. Dess enkelhet med slät, ljus fasad, speglar inte alls vad som pågått och pågår, invändigt. Teaterlokalen, byggd på fem valvbågar, kunde vid uppförandet ta emot en publik på över 1000 personer. Med detta förändrades möjligheterna att välkomna stora artister och de lät inte vänta på sig. Duke Ellington hyrde snart in sig och spelade för fulla hus. Teater och operett varvades med högklassiga sportevenemang och lokalrevyer. Här har många folkkära artister uppträtt – och gör än idag.

Sparbankshallen

År 2001 fick Varbergs Fastighets AB i uppdrag av Varbergs kommun och med bistånd från Varbergs Sparbank, att uppföra en multievenemangshall. Behovet av en större evenemangshall för sport, mässor och andra publikdragande event i Varberg hade varit stort under en längre tid.

Sparbankshallen invigdes 2004. Den nya hallen integrerades med den gamla teaterbyggnaden som då bytte namn till Nöjeshallen. 2006 renoverades Rotundan och 2015 moderniserades utomhusscenen och Sparbankshallens entré som vetter mot parken byggdes ut.

Varbergs Fastighets AB äger och förvaltar fastigheten sedan år 2000. 

FAKTA
FASTIGHETSBETECKNING:
Nöjesparken 1
BYGGÅR:
2001-2004
ARKITEKT:
Liljevalls arkitekter
BTA:
9 684 m²
HYRESGÄST:
Varberg Event AB, Telia Sverige AB
TILLGÄNGLIGHET:
Arena Varberg är tillgängligt för alla. Anpassad parkering nära entrén med ramp. Hiss och elektrisk trapphiss finns samt RWC.