Tvillinghusen

Våren 2018 köpte VFAB de ståtliga stenhusen som i folkmun kallas för Tvillinghusen, Varbergs kommun var tidigare ägare. Husen ligger en kort promenad från Varbergs station, spegelvända i förhållande till varandra vid Kungsgatan/Eskilsgatan. Fastigheterna byggdes i slutet av 1800-talet. 

Sedan många år tillbaka bedrivs det kontorshotell i byggnaderna. De flesta av våra hyresgäster är enskilda företagare och bedriver verksamheter i olika branscher, allt från reklam och IT till försäkringar, juridik och miljö.  Huset närmast centrum kallas för IT-huset och det andra för Företagshuset.

Är du intresserad av en kontorslokal? Håll utkik bland våra lediga lokaler.

Historia om Tvillinghusen
 

I slutet av 1800-talet när bad- och kurortsturisterna började strömma till Varberg sågs stadsbilden över. De besökande komma ofta med tåg och för att välkomna nytillresta anlades en tänkt paradgata. Eskilsgatan ser oändlig ut från stationshuset och tanken var att den spikraka gatan skulle leda fram till en ståtlig byggnad. Resultatet är de hus som av Varbergaren kallas ”Tvillinghusen”. Men vem lät bygga dessa två hemlighetsfulla italienska palats? Vi har grävt djupt i arkiven och bett allmänheten om hjälp för att få reda på mer om Tvillinghusen. Men fortfarande återstår en del frågetecken. 

Att lära mer om våra kulturfastigheters historia är fascinerande. Ofta bjuder det till skratt och glädje, ibland på ordentligt ledsamma historier. I fallet med Tvillinghusen visade sig historian istället vara svårfångad. Tvillinghusen tornar stolt upp sig för besökare som anländer till Varberg med tåg. I övrigt är de här båda husen kanske våra mest anonyma kulturfastigheter. 

Societetshuset, Rådhuset och Stadshotellet som exempel, har en välskriven och självklar historia. Att finna arkitekter, byggmästare och byggår till dessa har varit enkelt. Våra fastigheter är ju trots allt välkända i staden och kan nästintill ses som egna små destinationer. Men Tvillinghusen visade sig vara av lite mer gåtfull karaktär. 

En gåtfull historia
Trots idoga försök lyckas vi varken finna byggår eller vem som lät bygga de ståtliga stenhusen. Med hjälp från kommunarkivet har vi lyckats få fatt i ett bygglov daterat till den 2 maj år 1890. I protokollen kan vi läsa vilka som ansökt om bygglov, men därefter är det stopp igen. Vi kan anta att de ursprungligen var exklusiva bostäder, men för vem? 
Foto från 1898. Kungsgatan mot söder. Till vänster syns Tvillinghusen.Bilden är tagen år 1898. 
Foto: Mathsson, Edvard/Hallands kulturhistoriska museum 

Olika verksamheter och borgmästarbostad
Vi bad allmänheten om hjälp att finna svar på vad som hänt i de båda husen genom åren. Lokalhistoriker försåg oss med uppgifter från ett urval av telefonkataloger. Tandläkare, speceriaffärer, konditorier, advokater och reklamare dyker upp i registret. En blandad kompott av verksamheter verkar ha huserat här. I det norra huset visar det sig att Varbergs första förskola – ”Morgonsol”, startat år 1943. 

Allmänheten har hört av sig och många vill berätta om de kurser de gått i samma hus under 1960-1970-talet, då ABF hade sin verksamhet förlagd här och erbjöd allt från keramikkurser till pianolektioner. En före detta ABF-anställd berättar inlevelsefullt om när Olof Palme kikade förbi på en kaffe år 1977. 

Och så var det det borgmästaren Johan, Henrik Linnemann, Janssen. Han var född år 1872 och valdes till Varbergs borgmästare 1929. Han och hans fru var under några år bosatta i det södra av Tvillinghusen. På våningen ovanför bodde då tandläkarparet Årholm och på markplan låg speceriaffären ”Nylanders”. I tio år, fram till sin pension 1939 innehade han tjänsten som borgmästare. Någon gång på 40-talet sålde han fastigheten. 
Svartvitt foto. Borgmästaren och hans fru sitter mittemot varandra vid ett skrivbord. I bakgrunden ett vackert dekorerat fönster. Borgmästaren läser tidningen.Interiör bild från Tvillinghusen, 1930-tal. Borgmästaren H L Janssen och hans fru Annie. 
Foto: Björkström Gustaf, Henrik/Hallands kulturhistoriska museum

Vi vill höra fler anekdoter. Vet du något om Tvillinghusen? Tveka inte att höra av dig till oss, vi vill veta allt!

Varbergs boulevard
Upphovsmannen till de vackra spegelvända husen har i alla fall inspirerats av den florentinska renässansen. Fasaden är putsad, bottenvåningen är tung och övervåningen vad man kallar piano nobile – vilket kan beskrivas som den förnäma huvudvåningen med rik utsmyckning. Vi kan bara gissa att de kontinentala stenhusen stack ut i ett Varberg som förut främst bestått av trähus. Gatan som leder oss österut från stationen, den tänkta officiella paradgatan, kantas av figurklippta björkar, detta är en tradition sedan 40-talet. Man kan ana att boulevarder i Europas storstäder stått för inspirationen. 
Svartvitt foto taget mellan åren 1910-1919. Tvillinghusen tornar upp sig, fotot är taget från Västra vallgatan. De formklippta björkarna saknar löv.Bilden är tagen mellan åren 1910-1919. Närmast kameran löper Västra vallgatan. 
Foto: Ranch, Carolina Mathilda/Hallands kulturhistoriska museum


Storslaget kontorshotell 
Våren 2018 köpte VFAB Tvillinghusen av Varbergs kommun. Sedan många år tillbaka bedrivs det kontorshotell i husen. De flesta hyresgästerna är enskilda företagare och verksamheterna är av skild karaktär. Under en period hade flertalet av företagen i det ena huset IT-inriktning och det huset kom därför att kallas IT-huset, men idag samsas olika branscher, allt från reklam och försäkringar till juridik och miljö. 

FAKTA
FASTIGHETSBETECKNING:
Prostlyckan 4 och Komedianten 1
BYGGÅR:
1890-tal
ARKITEKT:
Okänd
BTA:
1113 kvm + 1306 kvm
HYRESGÄST:
Företagshotell
TILLGÄNGLIGHET:
I anslutning till båda husen finns hyrda anpassade parkeringsplatser som kan nyttjas av dig som besöker något av företagen i husen. Till IT-huset finns entré med ramp på husets innergård, hiss och RWC.
Företagshuset saknar övriga tillgänglighetsanpassningar.