28 september 2021 | ALLMÄNT

Bua förskola närmar sig slutbesiktning

I Bua är det just nu full fart för att färdigställa förskolan som ska slutbesiktigas om några veckor. Den förbipasserande kan tydligt se från dag till dag hur både fasadarbete och utemiljö tar form. Invändigt börjar hemvisterna för de framtida förskolebarnen se allt mer färdiga ut och skolmatsalen som ska tas i bruk av Buaskolan redan efter höstlovet slutputsas.

Fasaden kläs i två färger, en ljust beige med rektangulära plattor i kombination med grågröna mindre kvadrater på snedden och är skön för ögat att titta på. Färgsättningen knyts ihop med mörkgröna fönster. Här ska fyra avdelningar, mattorg plus skolmatsal inrymmas på markplan. På övre plan görs plats för personal- och administrationsutrymmen samt teknikrum.
Förskolebyggnad tar form. Byggarbetsplats där fasaden är på väg att beklädas. Blå himmel.

Skolmatsalen tas i bruk efter höstlovet

Skolmatsalen invigs redan efter höstlovet för Buaskolans F-6 elever. På skolan som ligger precis bredvid den nya förskolan går närmare 200 elever och matsalen har plats för 120 elever åt gången. Direkt i entrén möts eleverna av ett handtvättsställ för fem personer och fina avhängningsytor. Matsalen bjuder på härliga ljusinsläpp längs med lokalens långsida. I bortre delen ligger diskinlämning och här flirtar kaklet med elevernas fantasi. Figurer inspirerade av spelet Tetris är inkaklade i olika färger och blir ett kreativt inslag. Bakom diskinlämning står snart ett fullutrustat skinande tillagningskök redo för att servera Buas skolelever i många år framöver.
En diskinlämning. Vitt kakel muntras upp med kakelplattor i grönt, gult och orange. Färginslagen bildar formen av tetris-figurer.

Fyra hemvister

På förskolan kommer det att finnas fyra hemvister, två för lite mindre barn och två avdelningar för de större barnen. Totalt kommer det att finnas plats för 80 förskolebarn. Förskolans entréer är förlagda till en inbyggd innergård, i form av en hästsko. Här delar storbarn- och småbarnsavdelningar hallutrymmen i varsin sida av byggnaden. Två avdelningar bildar en sektion och delar på ateljé och ett mindre grupprum. Varje avdelning har en egen större gemensamhetslokal samt ett grupprum. Även inne på hemvisterna är ljusinsläppen genomgående och i burspråken förbereds sittplatser för nyfikna barn som vill kika ut genom fönstren.
Byggarbetsplats, en förskola tar form. Vy utanför byggstaket. Fasadbeklädnad pågår och framför entrén tar utegården form.

Mattorg

I anslutning till hemvisterna finns ett mattorg där barnen kommer att serveras frukost, lunch och mellanmål. Mattorget ligger i anslutning till tillagningsköket och skolmatsalen. Här får även de allra minsta chans att testa på att lämna tillbaka brickor vid en diskinlämning. Matsalen kommer att kunna ta emot 48 barn och personal per sittning.

Utemiljön tar form

Sand, flis och lekutrustning samsas på utegården som är på god väg att ta form. Flera träd har bevarats och skapar en mysig dunge i mitten av gården. I bakre delen av utegården anläggs just nu den ”vilda zonen” - klätternät, kompisgunga balansgångar samsas med äventyrliga hinderbanor.

Den ”trygga zonen” bjuder på lek i sandlådor, kompisgunga och sköna skuggplatser. Runt ett av dungens träd förbereds en bänk som omgärdar trädet och skapar en mysig sittplats. 
Förskolans utemiljö tar form. Lektillbehör med träinslag. Balansgång och kompisgunga. Lummig plats med trädunge.

På gården har det också byggts upp ett kall- och ett varmförråd. Plintar är förberedda för det bullerplank som ska upp längs med vägen som går genom samhället. Planket ska på sikt utsmyckas med konst i form av illustrationer av fjärilens livscykel. Vid årsskiftet planerar Applagårdens verksamhet, som bara ligger ett stenkast från den nya förskolan att flytta in i lokalerna.

TAGGAR: