16 september 2021 | BYGGPROJEKT

Gjutning i kvarteret Falkenbäck

Förra veckan passerade kvarteret Falkenbäck en milstolpe, gjutningen av bottenplattan i garaget är igång. Gjutningen kommer att ske i sju etapper och det är alltså den första av dessa som genomförts. Betongbilar rullade i strid ström till byggarbetsplatsen från tidig morgon, vädret var strålande och allt flöt på enligt plan.

Det är stora mängder betong som kommer att krävas under de här momenten. I varje etapp går det åt cirka: 300 m3 och lastbilar fyllda med betong kommer att anlända till området med cirka 10-15 minuters mellanrum.

Vid gjutningstillfällena kommer man att behöva frångå ordinarie arbetstider. Själva gjutningen kommer vid varje tillfälle att starta redan kl. 05 på morgonen och pågå mellan 10-12 timmar. Därefter ska betongen slipas.  
En byggarbetsplats några meter ner från marknivå med byggkran. Sex stycken byggarbetare jobbar i en inramad platta, där gjutning sker.

Slipningen är svår att tidsätta

Slipningen kan inte påbörjas förrän betongen stelnat. Det går därför inte att svara på exakt hur länge arbeten kommer att pågå eftersom det helt beror på betongens mognadsgrad. Entreprenören Tage & Söner förklarar att slipningen kan komma att pågå så sent som till kl. 03 på natten. Vid första gjutningstillfället flöt allt på smidigt och arbetena var klara redan vid kvällstid.

Arbetet med att gjuta bottenplattan kommer inte att medföra särskilt höga ljudnivåer, men för närboende kan ändå aktiviteterna upplevas störande då byggmaskiner och belysning kommer att vara igång under hela gjutningsprocessen.

Gjutning sker vid sju tillfällen

Enligt planeringen är följande datum aktuella för gjutning. Men beroende på väderlek och annan yttre påverkan kan dessa tillfällen komma att ändras.

Etapp 1 - v.36, torsdag 9 september – Klar.
Etapp 2 – v.38, onsdag 22 september
Etapp 3 – v.39, torsdag 30 september
Etapp 4 – v.41, torsdag 14 oktober
Etapp 5 – v.44, måndag 1 november
Etapp 6 – v.45, onsdag 10 november
Etapp 7 – v.47, måndag 22 november

Närbild på gjutningsarbetet. Två byggarbetare. En slang pumpar ut betong på plattan som ska gjutas.

Frågor om byggnationen

Har du frågor om det framtida parkeringsgaraget? Tveka inte att kontakta oss:
E-post: vfab@varberg.se
Telefon: 0340-50 60 00

Har du frågor om bygget? Eller är du nyfiken på hur det kommer att bli?
Besök www.falkenback.se
Eller kontakta Tage & Söner:
E-post: info.vbg@tageochsoner
Telefon: 0340-828 80

TAGGAR: