6 juli 2021 | BYGGPROJEKT

Klapperstenens förskola är färdigbyggd!

Som en röd juvel lyser den nya förskolan i Breared upp den omgivande grönskan. Förskolan är nu helt klar och verksamheten har bråda dagar att iordningställa lokalerna tills barnen börjar i augusti. Klapperstenens förskola ska ersätta Rundgården och Alvgatans förskolor.

I förra veckan visades den färdigbyggda förskolan upp för politiker och lokalpress. I lokalerna väntade möbler och leksaker på att bli uppackade och iordningställda. De ljusa, rymliga rummen med sin färgskala i gröna toner känns välkomnande och luftiga. En del av innerväggarna är av ljust trä vilket ännu tydligare knyter an till naturtemat som genomsyrar färgsättning och inredning.

Stort L-format rum med ljusgröna och träfärgade väggar. Ljusinsläpp från flera stora fönster.

Trots att vi är flera personer i lokalerna är ljuden dämpade. Akustiken testas genom handklappning, inget eko hörs och testet följs av uppskattande kommentarer.

- Vi har lagt stor vikt vid akustiken i lokalerna, säger Filip Sundvisson, projektledare på Varbergs Fastighets AB och pekar upp mot plattorna i taket och på väggarna. Bra akustik betyder mycket för arbetsmiljön och känslan i rummen. Förskolan är i två plan och golvet på plan två är byggt i flera skikt med ett särskilt golvregelsystem som dämpar ljud.  

Klapperstenens förskola har plats för 160 barn uppdelade i fyra sektioner, så kallade Hemvister, i sammanhängande lokaler. De yngsta på bottenplan och de äldre barnen på plan 2. Förskolan har ett modernt tillagningskök.

Stor härlig utegård

Utegården inbjuder verkligen till en massa lek och rörelse. Här finns rutschkanor, kojor, gungor och sandlådor. Pergolor ger skugga, gångar genom pilplanteringen inbjuder till spännande upptäcktsfärder i grönskan, asfalterade cykelbanor snirklar sig fram. Utegården är uppdelad i olika delar avsedda för barn i olika åldrar. Naturtemat följer med även exteriört, förråd och pergolor är grönmålade och lekutrustningen är i trä.

Utegården med lekstugor, rutschkana, gunga på uppgrusade ytor. Gräsmatta och cykelgångar. En grön pergola ger skugga. I bakgrunden den röda förskolan mot en blå himmel.

En sista hälsning

Under hela byggtiden har pandemin gjort att vi inte kunnat bjuda in barn, vårdnadshavare och pedagoger till de event som vi annars brukar ha.

- Vi brukar bjuda in till ett första spadtag, en familjedag när bygget kommit en bit på väg samt för en invigning. Under pandemin har detta inte varit möjligt och det är väldigt tråkigt säger Filip. Men, vi har istället spelat in en rad filmer där vi visar hur bygget framskrider och vi har fått en fantastiskt fin återkoppling på dem.

Efter den första filmen skickade barnen frågor till Filip. Kan man räkna med siffror på den nya förskolan? Kommer det finnas några kojor och myshörnor? Barnens frågor besvarades i en uppföljande film. Önskemål om fler filmer trillade in. Totalt har vi spelat in 4 stycken filmer och i den fjärde är förskolan helt färdig.

- Det har varit jättekul att få så fin respons från barnen, säger Filip. I allt projekteringsarbete och kommunikationen kring byggprojekten vänder vi oss vanligtvis till vuxna, det här blev en liten påminnelse om vilka vi bygger för.

Nu är den sista filmen skickad till barnen och förskolan är färdigbyggd, hur kändes det?

- Jag är väldigt nöjd med hela byggprocessen och med resultatet, det blev verkligen en jättefin förskola som vi lämnar över, säger Filip. Jag hoppas att alla ska trivas och att de längtar efter att få börja i augusti. Det hade förstås varit kul att träffas i verkligheten och det kanske kan bli möjligt, vem vet, avslutar Filip.

Kika på filmen som vi skickat till barnen och se hur fin förskolan blev.

Syntolkning, (pdf 49 kB). ReadSpeaker Lyssna
Transkribering, (pdf 49 kB). ReadSpeaker Lyssna

TAGGAR: