6 juli 2021 | BYGGPROJEKT

Stenens förskola är färdigbyggd!

I det nya bostadsområdet Stenen i utkanten av Tvååker står nu den nya förskolan klar. I augusti flyttar barn från Snickerns och Centralskolans förskolor in och förberedelserna är i full gång.

Solen strålar från en klarblå himmel när vi besöker Stenens förskola. I förra veckan visades den upp för politiker och press, och en filmad hälsning spelades in till barnen. Äntligen är deras nya förskola färdigbyggd!

Plats för 160 barn

Stenens förskola är ljus och rymlig. Naturfärger i gröna toner varvas med de trävita väggpartierna, tillsammans ger de ett lugnt och fräscht intryck. Ljuden i rummen är dämpade.

Ljust och luftigt rum med trävita väggar och ett litet pentry. Rummet fortsätter i en korridor som leder till kapprummet. Där dominerar ljusgröna toner. Rummet är inte möblerat.Bildtext: fotograf Andreas Svensson, West Photo.

- Vi har jobbat med akustiken i lokalerna, säger Filip Sundvisson, projektledare på Varbergs Fastighets AB (VFAB). Plattor i tak och på väggar dämpar ljud, golvet på våning två är byggt i flera skikt med luftspalt för ljuddämpande effekt. Tygklädda skärmar kommer placeras bland annat i matsalen där ljudnivån kan bli högre när många samlas. Effekten märks tydligt när man kommer utifrån och går in i förskolan, det är knappt så att ventilationen hörs här inne, säger Filip.

Barnen kommer att delas upp i 8 avdelningar med de yngsta på bottenplan och de äldre på våning två. Köket är ett tillagningskök med modern utrustning.

Stor utegård och vild zon

Naturtemat och färgsättningen följer med även utomhus. Utegården är rymlig och fylld med lekutrustning i trä, grönmålade pergolor, pilkojor och naturstenar. Gården är uppdelad med delar avsedda för barn i olika ålderskategorier.

I förgrunden lekplats i trä och ett svartmålat metallrör att krypa in i. I bakgrunden resten av utegården och den rödmålade förskolan.Bildtext: Nedre delen av utegården är bästa platsen för klätter- och balansövning. Under träden i skogsdungen skymtas den Vilda Zonen. 

Ett stort område i bortre änden av gården kallas Vilda Zonen. Här växer gräset högt och ängsblommor vajar i vinden. Två vindskydd ligger inbäddade under trädens kronor och framför dem finns en grillplats.

Det är i den Vilda Zonen som den konstnärliga gestaltningen kommer att sättas upp. Konstverket kallas ”Festen i skogen” och barnen har själva varit med och tillverkat pärlor i lera som ska bli halsband åt träden. Olika skulpturer kommer att placeras ut i området.

- Konsten ska sättas på plats när barnen har anlänt, säger Filip. De har varit delaktiga i konstprojektet och då är det naturligt att de ska få vara med när det händer. Det blir säkert både roligt och spännande tror jag.

Digitala hälsningar fick ersätta platsbesök

Ända sedan projektets första spadtag har pandemin gjort att vi inte kunnat bjuda in barn, vårdnadshavare och pedagoger till de event som vi vanligtvis brukar ha under byggets gång.

- Vi brukar samlas vid det första spadtaget, en familjedag när bygget kommit en bra bit på väg samt för en invigning. Det har vi ju inte kunnat på grund av pandemin och det har varit jättetråkigt, säger Filip.

- Vi spelade istället in en film från första spadtaget som vi skickade till barnen, då kunde de ändå vara delaktiga digitalt, berättar Filip. Kanske har de också promenerat förbi och tittat på byggnationen under byggtiden? Nu när förskolan är klar skickar vi en ny hälsningsfilm till dem och visar hur fin deras nya förskola blev. Hoppas att de längtar efter att få börja här till hösten, säger Filip.

I filmen lämnas nycklarna till förskolan över till rektorn Linda Persson som tillsammans med pedagogerna ställer iordning lokalerna och gör förskolan redo att ta emot barnen i augusti.

Syntolkning (pdf 69 kB). ReadSpeaker Lyssna
Transkribering (pdf 49 kB). ReadSpeaker Lyssna

TAGGAR: