Bläshammar förskola
Bläshammar expanderar med nya bostadsområden och för att möta behovet av förskoleplatser har en ny förskola byggts i området. Unikt för projektet är en nytänkande satsning på utemiljön som ska främja barnens viktigaste uppdrag - leken.
Projektet är färdigställt
Förskolan i Bläshammar är redo för lek!
För lite mer än ett år sedan planterade ett gäng barn en lönn på gården till den blivande förskolan. I höst har trädet vuxit till sig med några grenar och blivit en del av den stora, grönskande utemiljön. Nu är besiktningarna genomförda och förskolan står redo för verksamheten att flytta in. Vi hälsar alla barn varmt välkomna!
Slutspurt på bygget
Hösten är på ingång och vi närmar oss överlämningen av Bläshammar förskola med stormsteg. På insidan arbetas med montering av inredning och utomhus är lek- och utemiljön så gott som färdigställd.
Under vecka 37 - 43 flyttas byggbodarna till den norra delen av Bläshammar skolas parkering. Manövern görs för att man ska komma åt att asfaltera och färdigställa parkeringen framför den nya förskolan. I samband med detta kommer den temporära vägbulan som ligger över gång- och cykelvägen att ersättas med en asfalterad.
Maj 2024
Äntligen blev det dags för studiebesök med ett gäng nyfikna förskolebarn. Det blev rundvandring, kluriga frågor och bulle såklart!
Februari 2024
Byggnationen av den nya förskolan löper på bra. Alla stora arbeten med gjutningar är avklarade, takstolarna kom på plats i december och milstolpen "tätt hus" passerades innan årsskiftet. Nu gipsas innertak, väggar reglas upp och därefter görs invändiga installationer. Utvändigt är yttertaket nästan färdigt.
Bevarad vegetation
På tomtens västra delar mot Siers förskola står träd och vegetation kvar som förut. Detta är bevarat för att bli en del av den framtida utemiljön som får en nytänkande satsning. Du kan läsa mer om detta längre ner på sidan.
Firade byggstart med barnen
Torsdagen den 19 oktober firade vi byggstart med en liten ceremoni tillsammans med 4-åringarna från Siers förskola, vilka kommer att gå på den nya förskolan. Barnen planterade en skogslönn tillsammans med politiker. Trädet ska få växa sig stort och pryda den framtida utemiljön. Ceremonin toppades även med ett mycket spännande besök när självaste Skogsmulle kom smygandes mellan träden!
Plats för 120 barn och satsning på nytänkande utemiljö
Förskolan, som byggs på uppdrag av Varbergs kommun, får 6 avdelningar med plats för 120 barn i äldre förskoleåldern. Utformningen av byggnaden kommer utgå från de konceptförskolor som tidigare byggts i kommunen. Förutom utrymmen för förskolegrupperna kommer byggnaden även rymma ett mottagningskök samt en administrativ del med kontor, konferensrum och pausrum. Då förskolan byggs i anslutning till Siers förskola är ambitionen att dessa ska samverka och till viss del samnyttja sina utemiljöer. Förskolan väntas stå klar till vintern 2024.
Nytänkande utemiljö
På Bläshammar förskola görs en nytänkande satsning för att främja barnens viktigaste uppdrag - leken. Detta genom en naturrik utemiljö där barnens kreativitet och nyfikenhet får ta störst plats. Grundtanken är att en utemiljö med vegetation, kullar, stock och sten tillåter barnen att själva skapa leken jämfört med klassiska lekplatser där leken är mer förutbestämd. Naturmiljöer har även en förmåga att fånga upp barn på ett mer jämställt sätt samt att det tillåter lek utifrån barnens olika förutsättningar.
Detta nya tankesätt för även med sig fler fördelar. Genom att behålla vegetationen på platsen får utemiljön en naturlig skuggning. Idag är den höga temperaturen som kan uppstå på utemiljöer som skolgårdar och lekplatser ett allt större problem. En annan positiv aspekt är möjligheten att kunna använda sig av material som redan finns på platsen, så som jordmassor, stenar och träd, vilket kan spara in på både miljön och materialkostnad.
I projektet har val och inspiration tagits utifrån såväl forskning kring barns behov och utveckling samt Örebro kommuns kreativa utvecklingsarbete med lekotoper. Fokus har legat på slutanvändaren, dvs. barnen, men även de pedagoger som ska arbeta på förskolan. Utgångspunkten har varit att utveckla en utemiljö som ska bidra till fysisk/psykisk utveckling och välbefinnande. Arbetet har drivits genom kunskapsdelning och en samförståelse där aspekter kring verksamhetens riktning, barnens behov och platsens förutsättningar vägdes samman.
Senast publicerad:
Projektledning
Fakta
Kategori
Nybyggnation
Arkitekt
Norconsult arkitekter
BTA (Bruttoarea)
1470 m2
Entreprenör
MVB Väst AB
Entreprenadform
Totalentreprenad
Byggtid
Höst 2023 - höst 2024