Varmbadhuset i Varberg, 2015. Äldre stenbyggnad med beigerosa putsfasad och högt torn i mitten.

  Golvrenovering Varmbadhuset

  Det vackra Varmbadhuset är ett av Varbergs främsta landmärken där kurortstraditionen bevarats sedan byggnaden uppfördes 1925. Nu är golvet på entréplan utbytt för att passa en snart 100-åring.

  Plastmattan i Varmbadhusets entré lades i början av 2000-talet. Den var efter många år sliten och är nu ersatt med ett klinkergolv. Underhållsprojektet har genomförts med stor respekt för det kulturhistoriska värdet där vi eftersträvar att återskapa karaktär och detaljer från byggnadsåret 1925.

  Läs mer om det nya golvet i vår senaste nyhet.

  Entregolv i grått klinker. En ytterdörr i trä skymtar i vänstra hörnet. 

  Små och stora underhållsprojekt

  2025 har Varmbadhuset 100-års jubileum. När badanläggningen stod klar beskrevs det som det finaste i Skandinavien. Friskvårdsinriktningen är ihållande sedan huset byggdes och verksamheterna har många besökare.

  - Varmbadhuset är en viktig fastighet - inte minst ur ett kurortsperspektiv. När vi renoverar och underhåller våra kulturfastigheter eftersträvar vi att återskapa tidsandan och bevara husens karaktär, säger Robin Hoff Björk, teknisk förvaltare på VFAB som leder projektet.

  Sedan VFAB tog över Varmbadhuset 2014 har flera små och stora underhållsprojekt genomförts.

  Damernas ångbastu har varit ur funktion en längre tid, här upptäcktes fuktskador som ledde till att bastun istället ersattes med en trivsam lounge i anslutning till den traditionella bastuanläggningen. Ombyggnationen stod klar 2023.

  2022 genomfördes en renovering av husets fasad. Fasaden lagades samt putsades om, fönster renoverades och delar av husets hängrännor och stuprör byttes ut.

  Badanläggningen genomgick en omfattande renovering 2018-2019. I oktober 2021 tilldelades Varbergs Fastighets AB ett diplom för god byggnadsvård utdelat av Hallands museiförening.

  - Huset fyller ju trots allt 100 år nästa år så det är inte så konstigt att det finns saker att renovera, det är en del av charmen med våra kulturfastigheter, säger Robin.

  Senast publicerad:

  Projektledning

  Robin Hoff Björk

  Robin Hoff Björk

  Teknisk förvaltare

  E-post: Robin.bjork@varberg.se
  Telefon: 0340-50 60 34

  Fakta

  Kategori

  Renoveringsprojekt

  Arkitekt

  -

  BTA (Bruttoarea)

  110 kvm

  Entreprenör

  Ramavtal

  Entreprenadform

  Totalentreprenad

  Byggtid

  Våren 2024