Aktivitetsbadet på Pingvinen. Rutschbanor för både små och stora. I förgrunden en bassäng för de minsta

  Pingvinen, Varbergs is- och simarena

  Varbergs Fastighets AB ska på uppdrag av Varbergs kommun bygga en ny is- och simarena på Håstens fritidsområde, det blir bad, ishall, gym och café under samma tak.

  Anläggningen, som har fått namnet Pingvinen, ska stå klar hösten 2021. I det nya badet kommer det att finnas en 50-metersbassäng med läktare, två multibassänger med höj- och sänkbar botten samt ett aktivitetsbad med vattenlek och rutschkanor.

  Projektet är genomfört och Pingvinen är färdigbyggd. Se filmen Pingvinen - snart börjar den nya badsäsongen Länk till annan webbplats..

  Syntolkad version: Pingvinen - snart börjar den nya badsäsongen Länk till annan webbplats..

  Varför en ny bad- och simanläggning?

  Varberg växer, 2030 beräknas vi vara 80 000 invånare. För att möta den ökande befolkningens behov av rekreation, fritids- och föreningsverksamhet ska Varbergs kommun bygga en ny bad- och simanläggning. Den nya anläggningen beräknas vara badklar 2021. Den befintliga simhallen på Håsten invigdes i början av 1980-talet och har idag omfattande renoveringsbehov.

  Den nya anläggningen får sitt namn

  Under hösten 2019 pågick en namntävling där allmänheten kunde lämna in namnförslag på den nya anläggningen. Hela 226 giltiga namnförslag skickades in. Namnet skulle passa hela anläggningen med bad, ishall, gym och café. En jury med representation från kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott, stadsbyggnadskontoret, byggprojektet, badverksamheten och föreningslivet röstade fram namnförslaget Pingvinen.

  Två tävlande kom med det vinnande förslaget Pingvinen, 6-årige Emir Onbasi och Michel Mourou. De båda vann varsitt presentkort att nyttja när anläggningen står färdig.

  Hur kommer det att bli?

  Den nya anläggningen ska byggas ihop med Varbergs ishall. Det nybyggda gymmet som ligger på plan två i ishallen kommer att bli ännu större med ytterligare lokaler på plan två i badanläggningen. Badet, ishallen och gymmet kommer att ha en gemensam entré.

  Den nya anläggningen ska innehålla

  • 50-metersbassäng som är delbar i två mindre bassänger.
  • Två multibassänger med höj- och sänkbar botten.
  • Aktivitetsdel för barn med bland annat vattenrutschbana som löper utanför byggnaden. Här finns exempelvis planer på strömkanal och klättervägg.
  • Café som man kan besöka både inifrån bassängdelen och från den gemensamma entrén.
  • Balkong med läktare för publik vid simtävlingar.

  Vad händer med verksamheten under byggtiden?

  För att tillmötesgå efterfrågan på att bada och simma kommer verksamheten på kommunens andra simanläggningar utökas. Mer information om bad- och simverksamhet finns på www.varberg.se.

  Följ med till bygget

  Nu börjar man få känslan av hur det kommer att bli när Pingvinen står färdig. Häng med på en rundtur där Johan Sundberg, platschef NCC visar den stora 50-metersbassängen, aktivitetsbadet med vattenlek för de minsta och häftiga vattenrutschbanor för de våghalsiga.

  Film från byggtiden: Rundtur på Pingvinen Länk till annan webbplats.

  Jenni Wennerström visar byggplatsen och berättar om sitt arbete som byggprojektledare för Varbergs kommuns största byggprojekt.

  Projektledaren visar runt på bygget i filmen Pingvinen - Varbergs nya bad- och isarena Länk till annan webbplats.

  Under hela första delen av byggprocessen har en kamera tagit tre foton varje dag.
  Stillbilderna sammansatta till en time-lapse film, se den här Länk till annan webbplats..

  Senast publicerad: