Två större byggnader och en förrådsbyggnad, ljusa fasader och svart tak. En grönskande häck omgärdar fastigheten. Illustration. 

  Illustration över färdigt projekt.

  Limabacka gruppbostad

  Ett eget och tryggt boende med personal som kan stötta i vardagen. I Limabacka byggs en ny gruppbostad med sex lägenheter och gemensamma utrymmen. Gruppbostaden ska ge vuxna människor med funktionsnedsättning möjlighet att lämna föräldrahemmet och skapa ett eget hem.

  Senaste nytt i projektet

  Vintern kom och vi fick några veckor med riktigt kallt väder. Det medförde att kvarstående markarbete fick pausas, men är nu igång igen. Allt utvändigt arbete med byggnaderna är klart sedan tidigare. Fokus ligger nu på att färdigställa husen invändigt.

  Slutbesiktning och överlämning till verksamheten planeras till slutet av februari 2024.

  Utemiljö

  På motsatt sida Limabackavägen, från fastigheten sett, har en container placerats under december. Det är ett elverk som ska förse gruppbostaden med ström tills det att fjärrvärme dras fram. Exakt tidpunkt för detta finns inte i nuläget.

  Planteringar i utemiljön färdigställs under våren 2024.

  Satsning på Svanenmärkning

  Miljömärkning Sverige har besökt byggarbetsplatsen. Detta med anledning av att vi arbetar mot att Svanenmärka byggnaderna. Vi ställde några frågor till miljösamordnare Oskar Bank Norén efter mötet. Hur går det för oss i arbete mot att Svanenmärka Limabacka gruppbostad?

  Läs intervjun med Oskar.

  Byggarbetsplats för husbygge med byggställning runt om.

  Så här långt hade vi kommit med det stora huset den 31 augusti 2023.

  Insidan av en pågående lägenhetsbyggnation.

  Insidan på en av lägenheterna i hus B, det mindre huset. Bild tagen den 31 augusti 2023.

  Om gruppbostaden

  Projektet är ett uppdrag från Varbergs kommun och ska ge vuxna personer med funktionsnedsättning möjligheten att lämna föräldrahemmet och skapa ett eget hem. Boendet ska också ge möjlighet till umgänge i gemensamma utrymmen samt erbjuda god arbetsmiljö för personal.

  2 huskroppar med 6 lägenheter

  Den planerade gruppbostaden kommer ha sex lägenheter om 45 kvadratmeter vardera. Dessa är fördelade på två byggnader med 4 respektive 2 lägenheter i varje. Varje lägenhet kommer ha tillgång till egen uteplats samt privat ingång utifrån.

  Förutom lägenheter kommer boendet ha gemensamma utrymmen med kök, vardagsrum och toalett. Det kommer även byggas personalutrymmen för bemanning och stöttning dygnet runt. I trädgården ska förråd och miljöhus byggas och växter planteras, utemiljön ska även främja till fysisk aktivitet.

  Byggnationen sker på följande fastighetsbeteckningar: Värö-Backa 8:43, 8:44, 8:49.

  Hållbarhet

  Som första projekt i kommunen planerar vi för en Svanenmärkning av bygget. Det är en miljömärkning som bland annat ställer krav på energianvändningen och valet av byggprodukter samt att byggprocessen är kvalitetssäkrad.

  Tidplan

  Beslut om investering är taget i kommunfullmäktige. Efter upphandling signerades avtal med Tage & Söner i Varberg AB. Den första spaden sattes i marken under mars 2023 och gruppbostaden ska stå klar för inflytt under våren 2024.

  Projektet är ett uppdrag från Varbergs kommun. Mer information och beslutsprocess på kommunens webbplats varbergvaxer.se Länk till annan webbplats.

  Prenumerera på information

  Vill du vara säker på att inte missa några nyheter om Limabacka gruppbostad? Varje gång vi lägger till ny information på den här sidan, eller nyheter om projektet får du som prenumerant en notis. För att prenumerera behöver du ange din e-postadress.

  För nya prenumerationer skickar vi ut ett bekräftelsemejl. Kontrollera därför gärna din mejl och ge samtycke till att bli prenumerant. Länk för samtycke finns i mejlet.

  I vår Integritetspolicy kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter

  Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration och din e-postadress raderas från vårt arkiv.

  Hantera prenumeration

  Hitta till bygget

  Är du nyfiken på var Limabacka gruppbostad ska ligga? Våra byggprojekt är utsatta på Varbergskartan, med hjälp av den kan du lätt navigera.

  Senast publicerad:

  Byggstatus

  = Genomfört

  = Pågående

  = Kommande

  1. Planering och projektering

  2. Byggnation

   Ingress

  3. Besiktning

   Ingress

  4. Överlämnande/Inflyttning

   Ingress

  Projektledning

  Profilbild, Marcus Bergman

  Marcus Bergman

  Byggprojektledare

  E-post: Marcus.Bergman@varberg.se
  Telefon: 0340 - 50 60 30

  Fakta

  Kategori

  Nybyggnation

  Arkitekt

  D Office

  BTA (Bruttoarea)

  -

  Entreprenör

  Tage & Söner i Varberg AB

  Entreprenadform

  Totalentreprenad

  Byggtid

  Vår 2023 - Vår 2024