Varberg Energi Arena, etapp 2

  När Varbergs Bois tog plats i Allsvenskan ställdes krav på arenan där matcherna ska spelas. Nu görs åtgärder för att anläggningen ska godkännas.

  Anrika Påskbergsvallen i Varberg numera kallad Varberg Energi Arena är en fotbolls- och friidrottsarena med fullstor naturgräsplan och två läktare med totalt 1150 sittplatser. I dagsläget nyttjas arenan främst av– Varbergs BOIS, Varbergs GIF, fotboll och Varbergs GIF Friidrott. År 2019 avancerade Varbergs BOIS till allsvenskan och har sedan dess behållit sin plats i Sveriges nationellt högsta serie.

  Vid spel i Allsvenskan ställer Svenska fotbollsförbundet krav på arenan där matcherna ska spelas. Anläggningen har dispens på vissa arenakrav, men dessa löper ut till säsongen 2023. Syftet med det här projektet är att genomföra de åtgärder som krävs för godkänd anläggning. Vissa åtgärder är redan genomförda. I maj 2020 färdigställdes etapp 1, då var fokus på säkerhet, mediabevakning samt att öka kapaciteten för publikflöden vid entréer och toaletter.

  Hur kommer det att bli

  Arenakraven för sitt- och ståplatser är minst 3 000 sittplatser under tak, dessa ska tillskapas. Platserna ska vara individuella, separerade från varandra, numrerade och ha ryggstöd. Det ska finnas lösningar för personer med funktionsnedsättning som ska vara inkluderande och ge en bra upplevelse på arenan. Befintlig läktare som vetter mot Påskbergsskogen kommer att avetableras och ersättas med en ny läktare som ska erbjuda 2100 sittplatser.

  Utöver att utöka arenans publikkapacitet ska fler utrymmen såsom förrådsutrymmen för föreningar tillskapas. Antalet toaletter för besökare ska utökas och fler serveringsmöjligheter möjliggöras. Även belysningen på anläggningen ska uppgraderas för att bemöta gällande krav.

  Tidplan

  Målsättningen är att starta bygget tidig höst 2022 för att säkerställa att anpassningarna är genomförda senast till säsongsstart våren 2023.

  Drönarbild över Varberg Energi Arena. Bollplanen, en rektangulär gräsyta, omgärdas av orange löparbanor. Läktare på båda långsidorna.

  Senast publicerad:

  Byggstatus

  = Genomfört

  = Pågående

  = Kommande

  1. Planering och projektering

  2. Byggnation

   Ingress

  3. Besiktning

   Ingress

  4. Överlämnande/Inflyttning

   Ingress

  Projektledning

  Svartvit bild med en bygghjälm som ligger ovanpå en ritning.

  Filip Sundvisson

  Byggprojektledare, konsult

  E-post: Filip.Sundvisson@icenergy.se
  Telefon:

  Fakta

  Kategori

  Ombyggnation

  Arkitekt

  Fredblad arkitekter

  BTA (Bruttoarea)

  -

  Entreprenör

  Serneke

  Entreprenadform

  -

  Byggtid

  Höst 2022 - Vår 2023