Drönarbild över Åkulla friluftsgård och omkringliggande byggnader. Yasjön till höger i bild.

  Åkulla

  Åkulla Friluftsgård ligger i den natursköna bokskogen. Friluftsgårdens hyresgäst, Åkulla Outdoor Resorts verksamhet består i hotell, restaurang, kafé och konferensanläggning.

  Ett par mil inåt land från Varbergs kust ligger Åkulla Friluftsgård. Förutom friluftsgårdens verksamhet som är tillgänglig för både företag och privatpersoner finns här även camping med stugor och ställplatser för husvagnar och husbilar.

  Mellan lövverket ses en flotte i en sjö. Fyra personer står på flotten som dras fram med rep. Sjön är omgiven av lövträd i höstfärger.

  Något för alla

  I närområdet finns fina vandringsleder med historiska och natursköna sevärdheter, badplats och grillplatser som är fritt för allmänheten att nyttja. Även en pumptrack för cyklar, en linbaneflotte och vindskydd kan nyttjas av alla. Under vinterhalvåret finns det en närliggande skidanläggning med konstsnö och fina längdspår som drivs av Åkulla Skidallians.

  Våren 2020 gjorde vi en presentationsfilm om vår fastighet i Åkulla och de möjligheter ett besök kan erbjuda. Presenterar gör en av våra fastighetsutvecklare Anna-Kajsa Stengård.

  Se filmen om Åkulla Länk till annan webbplats.

  Historia om Åkulla

  Platsen har varit ett friluftsmecka sedan 1920-talet. Mellan Varberg och Ätran fanns på den tiden en järnvägslinje där trä- och stenkol fraktades till hamnen för vidare transport. I Åkulla fanns en station med postkontor och affär. Det natursköna området uppmärksammades och på 1920-talet extrainsattes särskilda sporttåg från Varberg.

  1930 bildade några föreningar Åkulla vintersportplats och på hösten samma år stod en sportstuga färdig i Åkulla. Under andra världskriget förvandlades sportstugan till millitärförläggning, efter krigets slut återupptogs friluftsaktiviterna.

  1963 läggs järnvägen ner och då får Varbergs kommun marken av SJ. I samband med det byggs sportstugan till. Den del som ser äldre ut har fraktats till platsen från norra Sverige närmare bestämt Glommersträsk. Ladan från sent 1800-tal monterades ner för att sedan återuppbyggas i Åkulla. Det var då det blev Åkulla Friluftsgård, vilken kommunen tog över 1975 genom en stiftelse.

  Vinter i Åkulla 1980. Parkeringen är full av bilar och skidåkare som tar på sig längdåkningsskidor.

  Vinter i Åkulla 1980. Hallands-bild/Hallands kulturhistoriska museum

  Åkulla har genom åren varit en samlingspunkt för sportutövare, såväl skidåkare som cyklister och orienterare. Här har stora tävlingar anordnats, både både nationella och internationella. Men med denna omväxlande natur fanns rätta förutsättningar även för uppladdning, problemlösning och samkväm för företag. Gården förvandlas från friluftsgård till konferensanläggning och i mitten av 1990 bygger man om och får välutrustade konferenslokaler. Anläggningen överläts till VFAB hösten 2000.

  Sedan 2015 har VFAB genomfört en rad renoveringar i byggnaderna och utveckling av fastigheten. Det senaste tillskottet är en hotellbyggnad med 17 rum som invigdes i maj 2020.

  Varbergs Fastighets AB äger och förvaltar Åkulla Friluftsgård sedan 2000.

  Utökat fastighetsbestånd i Åkulla

  2019 förvärvades kringliggande fastigheter i området vid friluftsgården. De nya fastigheterna består av en gård samt skog- och åkermark. De nya fastigheterna slogs samman med den befintliga till en stor fastighet, 1:3.

  Den nya marken ger mer yta för att utveckla möjligheter till friluftsliv och samhällsnytta. Just nu byggs en stigcykelled i området. Varbergs kommun projektleder arbetet, på deras hemsida Varberg växer hittar du mer information. Stigcykling i Åkulla Länk till annan webbplats.

  Hitta till Åkulla

  Är du nyfiken på var Åkulla ligger? Alla våra fastigheter är utsatta på Varbergskartan, med hjälp av den kan du lätt navigera.

  Senast publicerad:

  Fakta

  Fastighetsbeteckning

  Knutsböke 1:3

  Byggår

  1930, 1963

  Arkitekt

  -

  BTA (Bruttoarea)

  Totalt 2481 m²

  Tillgänglighet

  I anslutning till Åkulla Friluftsgård finns anpassade parkeringsplatser, ramp till entré samt RWC.

  Kontakt

  Är du hyresgäst och vill komma i kontakt med oss som arbetar med din fastighet?

  Alla kontaktuppgifter finns här