Uteservering vid Magasinets gavel. Vimplar och ljusslingor hänger i luften. Bord av kabeltrummor.

    Magasinet

    Magasinet ligger centralt i Varbergs hamn ute på den så kallade "Hooken". Det är ursprungligen byggt som varvshus på 1920-30-talet. Sommaren 2023 och 2024 nyttjades Magasinet som restaurang och butik.

    Varbergs Fastighet förvärvade byggnaden 2013. Marken ägs av Varbergs kommun och Hooken ingår i etapp 1 av den planerade stadsdelen Västerport. Vad som ska hända på platsen är inte klart ännu.

    Fram tills det att vi vet hur den långsiktiga planen för Hooken ser ut, är vår målsättning att skapa utrymme för publik verksamhet som ska bidra till liv och rörelse i hamnen.

    Tillfälliga verksamheter i Magasinet

    Detaljplanen tillät endast kontor eller lager i, vilket inte bidrog till det liv och rörelse vi önskade. Däremot beviljades ett tillfälligt bygglov, vilket innebar att Magasinet kunde användas för flera olika verksamheter.

    - Magasinet på Hooken är en flexibel yta på en fantastisk plats. Vi ville skapa en härligt myller där, säger Lina Persson, affärsutvecklare och kulturgeograf, VFAB.

    Hooken by Joels Brygga

    Sommaren 2023 skapade krögaren från Joels Brygga i partnerskap med Subbe Bryggeri en tillfällig restaurang i Magasinet. Inredningen hade ett rustikt, enkelt tema med inriktning återbruk och att använda det man redan har. Maten lagades i containrar i anslutning till uteserveringen. Det blev en lyckad sommar och många nöjda gäster.

    Under våren 2024 genomförde vår hyresgäst Joels Brygga, som nu driver verksamheten på egen hand, en del ombyggnationer. Ett platsbyggt kök med bar inne i Magasinet, ett antal toaletter, diskrum och ett glasparti för utsikt mot hamnbassängen. Restaurangen gavs namnet Hooken by Joels Brygga. Till glädje för både varbergare och besökare blev det ännu en sommar med restaurang och uteservering i hamnområdet.

    Du hittar mer information under rubriken Relaterade nyheter.

    Pop-up butik med marint tema

    Den kust- och skärgårdsinspirerade butiken EmmaMalena har funnits i Magasinets södra del två somrar i rad. Emma och Malena driver butik på Käringön i Bohuslän sedan 2004. De ritar, designar och skapar tidlösa plagg och prylar med havet som inspiration och med hållbarhet och kvalitet som fokus.

    Magasinets historia

    Magasinet byggdes troligen i slutet av 1920-talet eller början av 1930-talet. En smäcker långsmal träbyggnad med ett välvt tak på en stomme av limträbalkar. Fasaderna var av stående panel och hade stora skjutportar. Fönstren bestod av små överljusfönster vid takfoten samt vackert spröjsade och välvda fönsterpartier vid gavlarna.

    År 1960 startade färjelinjen mellan Varberg och Grenå. Färjans tilläggsplats låg på den östra sidan av Hooken, där det befintliga hamnmagasinet byggdes om till stationsbyggnad för passagerare. Vid ombyggnationen 1960 berördes endast den södra delen av magasinet, den norra delen bevarades fram till 1974 då hela byggnaden omgestaltades exteriört. Den nya färjeterminalen byggdes utanpå befintlig konstruktion, ett hus utanpå huset. Invändigt byggdes den sydvästra delen om medan den nordvästra delen behölls som magasin/förråd.

    Den gamla färjeterminalen i Varbergs hamn. Långsträckt byggnad med många fönster speglas i hamnbassängens vatten. En segelbåt ligger förtöjd.

    Tidigare låg Stenaterminalen här, byggd som ett skal omkring Magasinet.

    Färjeterminalen rivs

    I samband med att Stenafärjan lämnat Varberg för gott, den 31 januari 2020, hade färjeterminalen tjänat ut sitt syfte och i dåligt skick. Byggnaden revs vintern 2021/2022 för att lämna plats åt den nya stadsdelen Västerport.

    Gammalt fönster med spröjs. Fönstrets ovandel är bågformat.

    Magasinet ser åter dagens ljus

    Att delar av den gamla magasinsbyggnaden funnits kvar var för oss fastighetsägare ingen nyhet, de var fullt synliga från insidan. Glädjande var byggnaden bevarad i mycket gott skick. Rivningen genomfördes med största försiktighet, byggnaden har stort kulturhistoriskt värde och ska bevaras.

    Mer information om rivningsprojektet

    Hitta till Magasinet

    Är du nyfiken på var Magasinet ligger? Alla våra fastigheter är utsatta på Varbergskartan, med hjälp av den kan du lätt navigera och hitta fler kartlager som rör området.

    Källförteckning

    Antikvarisk förundersökning i samband med rivningen av färjeterminalen, utförd av bebyggelseantikvarie Björn Ahnlund, Kulturmiljö Halland, Hallands länsmuseer.

    Senast publicerad:

    Fakta

    Fastighetsbeteckning

    Getakärr 9:14

    Byggår

    1920/30-tal samt 1970-tal

    Arkitekt

    Gert Karlsson konstruktionsbyrå

    BTA (Bruttoarea)

    2 373 m2

    Tillgänglighet

    -

    Kontakt

    Vill du komma i kontakt med fastighetsteamet som har hand om Magasinet?

    Alla kontaktuppgifter finns här