Två nya förskolor: Stenen och Klapperstenen

  Varberg växer och till stadsdelen Breared och till samhället Tvååker, strax söder om stan, är det hög inflyttning av barnfamiljer. Varbergs Fastighets AB (VFAB) har fått i uppdrag av Varbergs kommun att bygga två nya förskolor, båda med byggstart under våren 2020.

  Förskolor i trä

  De båda förskolorna ska byggas i massivt trä och det är nytt för VFAB.

  - Att bygga med massivt trä har flera fördelar säger Belinda Djupdahl, projektledare VFAB. En fördel ligger i ett minskat klimatavtryck då trä är ett förnybart, hållbart material med låg vikt i jämförelse med betong. Det resulterar i färre och mer optimerade transporter och det betyder mindre utsläpp.
  En annan fördel är att man kan prefabricera delar av konstruktionen i fabrik där de skyddas mot fukt. Att bygga i trä ger också en bättre arbetsmiljö för de som jobbar ute på bygget. Vi bygger två lika förskolor vilket gör att vi har kunnat effektivisera projekteringstiden och det är också en stor fördel, säger Belinda.

  Stort intresse bland entreprenörer

  - Nu i dagarna har vi skrivit entreprenadavtal med MTA Bygg och Anläggning som ska bygga Stenen samt Tage och Söner som ska bygga Klapperstenen, nu förbereder vi oss för byggstart säger Belinda. VFAB är glada över det stora intresse som marknaden visade för de båda byggprojekten. Vi fick in sex respektive sju anbud och projektet ryms inom anslagen budget, säger Belinda.

  Vad händer härnäst?

  I mitten av februari etableras byggarbetsplatsen och därefter drar markarbeten igång. Därefter påbörjas själva byggnationen med gjutning av platta.

  Stenen och Klapperstenen kommer att byggas parallellt med varandra och båda projekten väntas stå klara i maj 2021.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: