Full fart vid Stenens förskola

  På området Stenen i Tvååker är det bra fart i byggnationen av den nya förskolan. På platsen är ytterväggarna resta och montering av innerväggar pågår för fullt.

  De senaste veckorna har det synts stora förändringar vid bygget av Stenens förskola. Betongplattan gjöts för några veckor sedan och ytterväggarna restes. Ytterväggarna är tillverkade i fabrik och levereras i stora sektioner.

  Ytterväggarna resta på förskolebyggnaden. Väggarna är täckta av lila plast. I bildens mitt står en stor lyftkran.

  Att bygga med färdiga sektioner har flera fördelar, dels bygger man inomhus och behöver inte ta någon hänsyn till rådande väderförhållanden. Arbetsmiljön är också bättre och effektiviteten ökar, samtidigt kortas tiden som man är på byggarbetsplatsen ner och detta i sin tur gör att tiden med buller på byggarbetsplatsen också förkortas.

  - Att använda sig av färdigbyggda väggar har haft en positiv inverkan på tidsplanen, säger Filip Sundvisson, projektledare VFAB. Det gör att vi har mycket goda förhoppningar att nå nästa milstolpe i tid.

  Tätt hus innan semestern

  De båda förskolorna Stenen och Klapperstenen i Breared byggs parallellt med varandra och båda byggena har ambitionen att nå milstolpen tätt hus innan det är dags för sommarsemestrarna. Med tätt hus menas att taket är på och alla dörrar och fönster är igensatta, antingen med plast eller med provisoriska lösningar.

  Men innan dess ska innerväggarna, planelement av korslaminerat trä, KL-trä monteras. Vid Stenen har man redan kommit en bit med det arbetet.

  KL-trä är en teknik som ger en mycket hållbar konstruktion. Brädor limmas samman i ett ojämnt antal lager. Korset bildas av att i varje lager läggs brädorna i 90 graders vinkel mot föregående lagers brädor.

  - Det är innerväggarna som bär huset berättar Filip. All tyngd som kommer från plan 2 och taket vilar på innerväggarna av KL-trä.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: