Vad händer vid Klapperstenens förskola?

  På Breared är arbetet med den nya förskolan igång. Gjutningen av bottenplattan är klar och i början av vecka 21 reser man ytterväggarna. Dessa kommer levererade från fabrik i stora sektioner.

  På kort tid kommer det att synas stora förändringar vid bygget av Klapperstenens förskola.

  - I den här fasen av projektet händer det mycket på bara några dagar, berättar Filip Sundvisson, projektledare på VFAB. Det är spännande att följa och kanske har de kommande förskolebarnen vägarna förbi och passar på att se på när väggarna lyfts på plats.

  Ytterväggarna längs den blivande förskolans ena långsida är resta. I bilden syns den stora bottenplattan i betong.

  Ytterväggarna har byggts färdiga i fabrik av entreprenören Tage och Söner.

  - De har sparat väldigt mycket tid på att bygga väggarna färdigt inomhus, detta har en positiv inverkan på tidsplanen, berättar Filip.

  Att bygga med färdiga sektioner har flera fördelar, dels bygger man inomhus och behöver inte ta någon hänsyn till rådande väderförhållanden. Arbetsmiljön är också bättre och effektiviteten ökar, samtidigt kortas tiden som man är på byggarbetsplatsen ner och detta i sin tur gör att tiden med buller på byggarbetsplatsen också förkortas.

  - Skulle säga att det bara är fördelar säger Filip.

  Tätt hus innan sommarsemestern

  Klapperstenen och Stenens förskolor byggs parallellt med varandra och båda byggena har ambitionen att nå milstolpen tätt hus innan det är dags för sommarsemestrarna. Med tätt hus menas att taket är på och alla dörrar och fönster är igensatta, antingen med plast eller med provisoriska lösningar.

  Men innan dess ska innerväggarna av så kallade planelement av korslaminerat trä, KL-trä monteras. Denna teknik kallas även massivträ.

  KL-trä är en teknik som ger en mycket hållbar konstruktion. Brädor limmas samman i ett ojämnt antal lager. Korset bildas av att i varje lager läggs brädorna i 90 graders vinkel mot föregående lagers brädor.

  - Det är innerväggarna som bär huset berättar Filip. All tyngd som kommer från plan 2 och taket vilar på innerväggarna av KL-trä.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: