Sov gott på Åkulla sporthotell

  Det nya hotellet i Åkulla är klart. Nu finns närmare 140 bäddar i boenden av olika slag på anläggningen. Så det är stor valmöjlighet för den som hemestrar i Åkulla i sommar och aktiviteter är det heller inte brist på.

  VFAB har under flera år arbetat med en långsiktig strategisk utveckling av Åkulla Friluftsgård och hotellprojektet är en del av den.

  På området finns flera olika typer av boenden, men rum med egen dusch och wc saknades. Det nya hotellet är ett bra komplement till anläggningen med sina 17 rum, alla med egen ingång och eget badrum. Anläggningen har även kompletterats med ytterligare en konferenslokal. En fristående byggnad med stora fönster och terrass ut mot Yasjön. En miljö som både ger lugn och kan väcka inspiration.

  Film: Åkulla sporthotell Länk till annan webbplats.

  - Boendet känns toppen och ger bättre möjligheter att ta emot större konferenser, då dessa bokningar ofta vill ha lite mer privat boende, berättar Per Broberg Åkulla Outdoor Resort. Den nya konferensen är också ett välkommet inslag, fortsätter han. Den kommer användas till både stilla aktiviteter som yoga och kreativa möten.

  Från byggstart till bäddat på 10 månader

  Byggnationen startade i augusti 2019 och står nu, maj 2020, bäddat och klart. VFABs ordförande Gösta Bergenheim och Martin Rylander, VD besökte Åkulla för ett överlämnande och lyckönskningar till verksamheten, Åkulla Outdoor Resort som glädjande berättar att intresset av det nya hotellet är stort, det är redan mycket bokningar.

  Två män hälsar coronasäkert genom att stöta armbågarna mot varandras. Den ene mannen håller en stor blombukett i handen.

  Per Broberg, boendeansvarig på Åkulla Outdoor Resort får corona-anpassade lyckönskningar av VFABs ordförande Gösta Bergenheim.

  - Budgeten för hotellet och den nya konferensbyggnaden var 20,5 miljoner kronor. Slutredovisningen är inte helt klar, men ekonomin har sett bra ut längs hela resan och vi har fått in flera mindre bonusprojekt i budgeten, berättar Helen Treslow, byggprojektledare på VFAB.

  Större anläggning ökar behovet av värme och vatten. Så i projektet ingick även att komplettera med en pelletspanna och utöka varmvattenkapaciteten. Som bonus har bland annat en liten lekyta för de allra yngsta anlagts framför stationshuset samt att det är förberett för ett utegym vid den nya konferensen.

  Stort öppet rum med yogamattor på golvet. En samling människor står och pratar.

  Den nya konferenslokalen kommer användas till stilla aktiviteter likväl som kreativa möten.

  Outdoor en trend som är här för att stanna

  Den som under våren 2020 har besökt Åkulla Friluftsgård, där familjeföretaget Åkulla Outdoor Resort nu driver verksamheten, har säkert känt av hur det bubblar av energi. Rådande pandemiläge är såklart en anledning till att fler lockas av aktiviteter i skogen. Men outdoor är något som trendat uppåt under en längre tid och stärks garanterat nu.

  Utveckling i samklang med bevarande

  Martin Rylander, VD på VFAB berättar att det är viktigt att utveckla, samtidigt som bolaget har ett stort ansvar i att bevara grundvärdena som finns i området. Både vad det gäller kulturminne och friluftsliv.

  - VFAB äger en stor bit mark runt Åkulla Friluftsgård och vi vill bidra till att utveckla friluftslivet. Exakta hur finns inga färdiga planer på i dagsläget, men det kan handla om cykelstigar och ridleder som exempel, säger han.

  Stort trädäck med en långsträckt rödmålad byggnad i bakgrunden. Trädäcket har olika höjder med trappsteg.

  Den nya hotellbyggnaden längst bort är samansatt med sportstugan som byggdes på 1930-talet.

  Invigning av Åkulla sporthotell

  Den officiella invigningen av hotellet sker helgen den 12-14 juni. På grund av rådande pandemiläge blir det utan fanfar och bandklippning inför publik. Men de gäster som bokar boende kommer känna av att det är premiär lovar Per Borberg, boendeansvarig på Åkulla Outdoor Resort.

  En röd trähuslänga med många fönster längs fasaden. Framför huset är tre unga träd planterade.

  Alla rum på det nya hotellet har egen ingång. Hälften mot gården andra hälften mot Yasjön.

  Kort historia om Åkulla Friluftsgård

  1930 bildade några föreningar Åkulla vintersportplats och på hösten samma år stod en sportstuga färdig i Åkulla. Det gjordes en utbyggnad 1963 och det var då det blev Åkulla Friluftsgård, vilken kommunen tog över 1975 genom en stiftelse. Åkulla har genom åren varit en samlingspunkt för sportutövare, såväl skidåkare som cyklister och orienterare. Gården förvandlades från friluftsgård till konferensanläggning i mitten av 1990.

  Sedan 2000 är det Varbergs Fastighets AB som äger och förvaltar Åkulla Friluftsgård. På området finns både vindskydd, grillplatser, värmestuga, wc och duschar tillgängliga för allmänheten.

  Sedan januari 2020 är Åkulla Outdoor Resort hyresgäster och driver anläggningen där deras koncept bygger på boende, mat och aktivitet – Closer to nature. Besök deras webbplats för mer information:
  Åkulla Outdoor Resort Länk till annan webbplats.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: