Grattis på 50-årsdagen VFAB!

  Vårt bolag registrerades i april 1970 och den 29 juni samma år köptes kvarteret Läkaren som första fastighet. Idag är det på dagen 50 år sedan – Det firar vi genom att sätta upp en plakett och presentera Varbergs Stadshotells historia.

  De kulturbyggnader som vi har i vårt fastighetsbestånd ska på något sätt belysas under detta jubileumsår. Först ut att få extra uppmärksamhet är Stadshotellet, som ligger i kvarteret Läkaren.

  De historiska porträtt som vi gör av våra kulturbyggnader ger oss djupare kunskap om vårt bestånd, något vi gärna delar med oss av. Vår målsättning är att berättelserna ska locka till nyfikenhet och vilja, att lära om Varbergs kulturpärlor.

  - Vi är intresserade av att komma i kontakt med dig som besitter kunskap om våra byggnader. Kanske har du varit verksam i ett hus en längre tid och känner dess historia väl, eller så är du lokalhistoriker med expertkunskap? Vi vill veta mer, kontakta mig, säger Alexandra Ericsson, kommunikatör på VFAB.

  Se filmen där dåvarande ordförande Gösta Bergenheim berättar om kvarteret Läkaren Länk till annan webbplats.

  Nyfiken på stadshotellets historia?

  På fasaden i hörnet Kungsgatan/Torggatan finns nu en liten mässingsplakett med en sammanfattning av husets historia. En längre text om Stadshotellets historia finns under fliken Fastigheter här på vår webb. För dig som inte får nog vill vi tipsa om boken ”Varbergs stadshus och stadshotell 1902-2002”, som detaljerat beskriver byggnadens första 100 år.

  Stadshotellets historia.

  Text från plakett

  Varbergs stadshotell stod klart 1902 och var från början ett stadshus. År 1898 klubbades beslut i stadsfullmäktige om att låta bygga ett stadshus då ”det torde kunna blifva en för staden inkomstbringande affär”. Fyra år senare stod huset med stadens första elverk på plats och har sedan dess varit en central mötesplats för stadens invånare.

  Huset och dess affärslokaler har haft en rad olika funktioner, såsom bokhandel, spritbolag, post, charkuteri, brandkår, kafé och nöjesmetropol. En verksamhet har varit bestående genom alla år, sedan bygganden uppfördes har hotellverksamheten varit i drift. Under 50-talet togs beslut att stadshuset ska benämnas stadshotell. År 1970, samma år som Varbergs Fastighets AB bildades, togs fastigheten över som bolagets första fastighet.

  Arkitekt: Ola Andersson.
  Byggmästare: Johannes Nilsson.

   

  Publicerad den:

  Senast ändrad: