Åkulla friluftsprojekt del 2 – Skogens tystnad och röjsågar

  Vårt pilotprojekt i Åkulla snurrar på. Den här veckan var det Mariedalsskolans tredjeklassare som rullade ut till våra härliga bokskogar, för en heldagsutflykt. Döm om deras förvåning när de mötte en livs levande Bockstensman. Precis efter de fått se och höra skogsskötsel på nära håll. En dag i skogen kan bjuda på många överraskningar. Och kombineras bäst med en trygg grillkorv med bröd och ett höstrött äpple.

  Glada, spralliga barn väller ut ur bussarna efter den halvtimmes långa färden ut till bokskogarna. Energifyllda barn delas in i grupper av lärarna och delges instruktioner. ”Det är inte vilken skogspromenad som helst nu. Det är en vandring. Och vi kommer lyssna. Andas. Och bara vara”.

  Flytvästar på! Utegymsträning och upptäckslusta

  En grupp kilar snabbt iväg till Yasjöns linbaneflotte. På med flytvästarna och full fart framåt. Tillsammans drar och kämpar barnen sig fram de dryga 150 metrarna ut till ön som ligger i mitten av sjön. Vid vindskyddet luktar det fortfarande rök efter någon som kokat morgonkaffet vid eldstaden.

  Samtidigt stannar en grupp elever kvar vid strandkanten. Här utforskas utegymmet. Däcket är stort och tungt, men är man två funkar det att lyfta och välta.

  En tredje grupp får som uppgift att leta saker i naturen. Ur en påse drar de lappar med uppdrag - leta upp något taggigt, varmt, sfäriskt! Barnen letar, testar och upptäcker. Brännässlor! Det kan väl vara varmt?

   

  Ett oväntat inslag

  Barnen som pinnat iväg ut på skogspromenad möts ganska snabbt av något oväntat. Istället för skogsbad och tystnad får de på nära håll begrunda röjsågars framfart. Skogsskötsel står på schemat idag och det både hörs och syns. Men kloka lärare har redan innan sett ut en alternativ väg. Bockstensmosse får besök ändå! Och tur är det för vid mossen väntar nästa överraskning. En av lärarna har gått i förväg och klätt ut sig till Bockstensmannen. Dräkten har skolan hyrt av muséet. Historielektionen kan börja!

  Grillkorv och hemfärd

  Innan hemfärd behöver magarna fyllas på. Tredjeklassarna slår sig ner utanför det gamla stationshuset. Skolans vaktmästare har dagen till ära sadlat om till grillmästare. Barnen hjälper gärna till. Korv med bröd och ett höstrött äpple smakar extra gott efter en heldag i skogen. Trötta, men glada elever och lärare åker hemåt igen. En händelserik dag med massor av frisk luft är till ända.

  Kontaktperson på VFAB: Lina Persson, kulturgeograf.
  E-post. lina.persson@varberg.se.

  Syfte med projektet

  Projektet syftar till att ge elever möjlighet att under en dag arbeta med friluftsaktiviteter, lära om skog och mark samt delar av Varbergs historia. Ur ett långsiktigt perspektiv handlar det om att få fler att känna sig bekväma med att ta sig ut i naturen, känna till friluftsgården och vad som finns tillgängligt runt omkring.

  Pilotprojektet har arbetats fram i samråd med skolchef, rektorer och lärare vid berörda skolor och knyter an till läroplanen. Skolorna som är aktuella för pilotprojektet har valts ut av skolchef Johan Berntsson. Projektet kommer att utvärderas under hösten 2020.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: