Först i Sverige att certifieras i Miljöbyggnad iDrift

  Varbergs Fastighets AB är stolta över att berätta att vår ansökan om certifiering av Arena Varberg enligt Miljöbyggnad iDrift har blivit godkänd. Det innebär att vi tillsammans med ett annat fastighetsbolag är först i Sverige med att certifieras enligt det nya systemet. Medlemsorganisationen Sweden Green Building Council, SGBC, tillhandahåller certifieringarna.

  Certifieringsverktyget som Sweden Green Building Concil, SGBC, erbjuder är möjligt att använda för alla fastighetsägare. Varbergs Fastighets AB hoppade på som pilotprojekt hösten 2018 och nu är äntligen certifieringen klar.

  Sweden Green Building Council Länk till annan webbplats..

  Tanken är att verktyget ska skapa miljö- och klimatnytta i befintliga byggnader. Genom att arbeta med byggnaden, driften och förvaltningen samt genomföra relevanta miljöåtgärder drivs arbetet mot en mer hållbar byggnad framåt. Miljöbyggnad iDrift omfattar fem områden – inomhusmiljö, hälsa, klimatpåverkan, resurser och skick. Det finns tre betygsnivåer – brons, silver och guld. Arena Varberg har uppnått betygsnivån silver.

  Miljöbyggnad iDrift Länk till annan webbplats..

  Ett lag- och detaljarbete

  Varbergs Fastighets AB:s miljösamordnare Johanna Thomsen har projektlett arbetet med att certifiera Arena Varberg. Hon beskriver att lagarbete och gemensamma ansträngningar har varit nyckeln till framgång. Johanna har tillsammans med hyresgäst, drifttekniker och fastighetsingenjör arbetat för att förbättra byggnadens miljöprestanda.

  - I våra byggnader arbetar vi kontinuerligt med att förbättra och utveckla våra system och installationer. Detta gör vi dels genom att förfina systeminställningar samt genom att försöka ligga i framkant när vi behöver uppdatera eller byta ut installationer. Arbetet med certifieringen har lett till att vi fått en ökad medvetenhet om vår byggnad. Vi har bland annat genomarbetat alla våra rutiner, instruktioner och kontroller, så att allt nu är under samma paraply. Den interna samordningen har varit nyckeln för att knyta ihop säcken, säger Johanna Thomsen.

  På bilden: Från vänster Magnus Aronsson, fastighetsingenjör, Peter Fritzon, drifttekniker, Jonas Holmgren, tekniksk förvaltare, Johanna Thomsen, miljösamordnare

  En komplex byggnad med en 80-årig historia

  Arena Varberg är en komplex byggnad med sina 8805 kvadratmeter. Lokalen har ett flertal användningsområden såsom konferens, fest, teater, konsert, mässor och idrottsevenemang. Här finns stora som små utrymmen och genom åren är byggnaden både tillbyggd, ombyggd och påbyggd. Så tidigt som år 1936 togs beslut att en ”teaterlada” skulle uppföras, den som numera kallas Nöjeshallen. År 2004 invigdes den drygt 2000 kvadratmeter stora Sparbankshallen och så sent som sommaren 2019 fick arenan en tillbyggd konferensdel på andra våning. Att byggnaden delvis är en kulturfastighet gör certifieringen än mer betydelsefull.

  Flera byggnader i vårt fastighetsbestånd är kulturfastigheter. Vi ser ett stort värde i att kunna använda dem så effektivt som möjligt, anpassat till dagens värld, säger Bärne Nylin Fastighetschef.

  Arbetet fortsätter

  Enligt regeringen ska Sverige vara klimatneutralt år 2045. Av den totala klimatpåverkan står bygg- och fastighetssektorn för 30%. Och befintliga byggnader står för en betydande del - 90% av dessa byggnader beräknas finnas kvar år 2050. Branschen står helt klart inför en tuff utmaning. VFAB ser den här certifieringen som startskottet på ett långsiktigt arbete.

  - Vi ska fortsätta certifiera fastighet för fastighet med den kunskap vi fått i och med den här certifieringen. Det känns dessutom extra bra att ha bevisat för oss själva att det går att certifiera en delvis kulturhistorisk byggnad, säger Bärne Nylin, fastighetschef.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: