Midsommargården - full fart mot slutbesiktningen!

  Med inflyttning av verksamheten i februari är det många av arbetena på Midsommargården som är i sitt slutskede. Delbesiktningar och provningar duggar tätt och det råder febril aktivitet på bygget. Verksamheten rekryterar personal, allt ska vara klart till den planerade inflyttningen i mars 2021.

  Golven är lagda, väggarna färdigmålade och badrummen är kaklade. Nu sker monteringsarbeten av gemensamhetskök, badrumsinredning och innerdörrar. Ventilationsentreprenören förbereder för arbetet med injusteringar och arbetar med fläktrummen och kylmaskinerna.

  Ett kök monteras. Grå köksluckor och en trekantig köksö. Golvet är täckt av papp,

  Montering av gemensamhetskök.

  - Nu får man verkligen känslan av hur det kommer att se ut när det är färdigt, säger Helen Treslow, projektledare på VFAB. De stora pusselbitarna är på plats och det är mestadels detaljarbeten samt injusteringar och tester av funktioner som kvarstår de sista veckorna. Allt ska fungera som tänkt vid slutbesiktningen som är planerad till 28 januari 2021, säger Helen.

  Intresset av bygget är stort och många vill komma på studiebesök. Innan de nya råden från Folkhälsomyndigheten kom hade man besök av verksamheten som sedan ska flytta in.

  Sinnenas trädgård

  Trädgården ska innehålla olika sinnesstråk för att stimulera sinnen och minnen såsom fruktträdgård, örtagård, växthus och odlingsbäddar. Det kommer att finnas breda gångar och gott om sittplatser där man kan slå sig ner och njuta av fågelkvitter och den vackra tallskogen som angränsar.

  - Man har satsat mycket på boendets utformning, färgsättning och aktiviteter för att den demenssjuka ska ha en meningsfull vardag säger Helen.

  Ett växthus monteras på en yta med marksten. Ännu saknas glaset i växthuset. 

  Plattsättning och montage av växthuset i sinnenas trädgård.

  I veckan levereras de växter som ska pryda den stora entrén och inom kort kommer samtliga växter och träd i sinnenas trädgård ha kommit på plats. Under vecka 48 sker asfalteringen av bland annat den stora parkeringen. Den 1 december är det besiktning av utemiljön.

  Häpnadsväckande siffror

  Om du går igång på siffror och materialåtgång så kommer du att gilla det här stycket. Vi har fått hjälp av Emma på Byggdialog att ta fram lite spännande statistik åt oss. Det går åt en väldig massa material för att bygga ett boende som Midsommargården.

  • Gjuten betong: över 2000 kubikmeter, nästan 400 st betongbilar.
   Armering: 138 ton, som en mellanstor blåval ungefär.
   Tegelstenar: ca 82 000 st som alla satts på plats för hand, sten för sten!
   Panel: nästan 30 000 löpmeter, det vill säga nästan 3 mil panel.
   Gips: 265 ton, om man skulle lägga dem i en enda trave skulle den bli 129 meter hög!

  Publicerad den:

  Senast ändrad: