Titta in på Stenens förskola

  Nu var det ett tag sedan vi rapporterade från Stenens förskola i Tvååker och det har hänt en hel del sedan sist. Milstolpen taksyn avklarades med glans, ljuddämpande golvsystem och storköket börjar ta form. Men pandemin har nu börjat påverka projektet.

  Förra gången vi tittade in på Stenens förskola var man nästan framme vid milstolpen taksyn. Den innebar att både taket och den 260 kvadratmeter stora ytan med solceller var helt färdiga. Taksynen är passerad, fasaden är snart klar och då får huset sin slutgiltiga röda kostym.

  Byggnation av förråd på gaveln av ett stort rött tvåvåningshus.

  Vid byggnadens båda gavlar byggs förråd, värmecentral och utesov (skyddat läge där barnen sover utomhus).

  På utegården och i Vilda zonen har arbetena pausats för att återupptas i början på det nya året.

  Invändiga arbeten avlöser varandra

  Nu fokuseras arbetet invändigt med olika installationer av ventilationskanaler, el och rör. De invändiga ytskikten träder fram och färdigställs. Nu är även målarna på plats och sätter färg på tillvaron med sina arbeten.

  En förskola är ju fylld av glada, livliga barn och ibland kan ljudvolymen bli hög. På Stenens förskola blir det verksamhet i två plan och även små springande fötter kan göra att ljudet från ovanvåningen hörs tydligt på plan 1. Därför byggs golvet på plan 2 med ett särskilt golvregelsystem för att få en så bra ljuddämpande effekt som möjligt. Regelsystemet består av en luftspalt, tjock isolering och spånskivor som läggs omlott. Plastmattan som läggs ovanpå bidrar även den med en ljuddämpande effekt.

  På plan 1 är golvet stumt där läggs plastmattan rakt på betongplattan med ett lager avjämningsmassa emellan.

  Fönstersmygar ger fönstren en bred yta och ett djup. 

  Förskolans fönstersmygar är inte bara snygga att titta på, här kan barnen ha sittplatser med utsikt över gården.

  Storköket tar form

  I förskolans storkök är rummets ytskikt klara med kakel och klinker. Nu ska de speciella väggarna för kyl- och frysrum sättas på plats. Storköket kommer att ha två rum för kylda varor och ett för frysta. En del arbete med rördragningar återstår och innertak återstår fortfarande. Storkökets maskiner sätts på plats i en senare del av projektet.

  Byggnation av storkök. Vitkaklade väggar, en rektangulär yta i golvet är nedsänkt. Sladdar och bygglampor i taket. Målarens hinkar på golvet.

  Storköket börjar ta form. Imorgon levereras väggarna till kyl- och frysrummen som på bilden ses som hålrum i golvet.

  Tappat försprång

  Tidigare låg projektet före utsatt tidsplan men även vid Stenen har man påverkats en del av pandemins framfart.

  - Projektet följer de uppsatta råd som gäller och den med symptom stannar såklart hemma, säger Filip Sundvisson, projektledare VFAB. Vi har ju tappat lite fart i och med det men vi låg ju en bit före utsatt tidplan tidigare så jag känner mig lugn. Förskolan planeras stå färdig i maj 2021 och färdigställandedatum är fortfarande det samma, säger Filip.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: