Är du en kallbadare eller varmbadare?

  Trenden kallbad blev under året 2020 en riktig snackis. Förbättrad hälsa, starkare immunförsvar och energikickar nämns som fördelar hos de som är inbitna. Men få saker går ju upp mot ett riktigt varmt bad. För närmare 100 år sedan, år 1925, stod Varbergs nuvarande varmbadhus klart. Syftet med ett besök på en badanläggning var då fortfarande för många att bli ren. Läkare förespråkade bättre hygien i samband med epidemier.

  Med det här nya badhuset skaffade sig Varberg en stark position i kurortssammanhang. Ett 1:a-klassbad med tånggnidning kostade 2 kronor och 50 öre. Under högsäsong tog badhuset emot så många som 20 000 badgäster. Sommartid tog badhuset också emot patienter från hela landet med bland annat reumatiska och ortopediska sjukdomar. Olika saltvattenbehandlingar gjorde gott för stela leder. Det var bråda tider för personalen som jobbade i skift alla veckans dagar.

  För ett par år sedan utfördes en omfattande renovering, med ambitionen att återskapa bassängsdelen till hur den såg ut vid uppförandet. Med renoveringen säkerställdes bad i 32 grader varmt vatten i många år framöver.

  Är du en kallbadare eller varmbadare?

  Läs mer om Varmbadhusets historia.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: