Viktoria hjärtar Tommy

  Vi vrider tillbaka tiden till år 2003. Campus Varbergs lokaler står precis klara. Viktoria läser till lärare på distans mot Högskolan i Halmstad. Med nya toppmoderna lokaler står det klart att verksamheten behöver en studentförening. Viktoria är van att driva igenom saker och tar taktpinnen. Då har hon inte en aning om att det här engagemanget kommer leda henne till hennes stora kärlek.

  Viktoria, ordförande i nybildade studentföreningen WEST och en klasskompis, ger sig ut på jakt efter representanter för de olika utbildningarna på skolan. I lilla hörsalen har de samlat ihop yrkeshögskoleutbildningar, eller KY-utbildningar som det hette då. Och där är han ju! I vit ”Olle-tröja” och Nudie-jeans – ”Han ska jag gifta mig med!” tänker Viktoria. Tommy heter han och han väljs in i styrelsen.

  En överraskning

  Tommy kommer ursprungligen från Horred, han har bott i Varberg några år. Nu har han kommit in på en tvåårig utbildning – ”Produktutveckling, design och marknadsföring”. Tommy och Viktoria har aldrig mötts, men Tommy lade märke till Viktoria i tidningen i samband med att Campus Varberg invigdes. Men det är något han hållit för sig själv fram tills dags dato och som blir en bonusöverraskning i samband med den här intervjun.

  Campusbyggnaden. Stora fönsterpartier, vit putsad fasad.

  Engagerad lärarstudent

  Studentföreningen har sin första fest senhösten 2003. Viktoria märker att hon blir lite fånig i Tommys sällskap. Hon beskriver hur hon ”arbetar upp hans intresse”, att Tommy är ”lite seg i starten”. Eftersom hon utbildar sig till lärare, känns det helt rimligt att hon engagerar sig i sin nyfunna väns utbildning. Hon känner att här kan hon bidra med sin hjälp. Det blir många möten och mycket att göra i samband med examensarbete, opponeringar och slutredovisningar.

  En bra kompis

  Men de är absolut inte ett par. Parallellt med studierna pluggar Tommy tyska, en kurs på kassettband. Det närmar sig ”Alla hjärtans dag” och Viktoria köper present till Tommy – en resehandbok om Tyskland och ett par Björn Borg-kalsonger. Varpå han frågar, ”Är vi ihop nu då eller”? Svaret kommer blixtsnabbt från Viktoria. ”Nä! Kan man inte få köpa Alla hjärtans dag-present till de man trivs med?”.

  Det är något särskilt med den kåken

  Tommy tar examen år 2005, Viktoria är självklart med på efterföljande examenslunch med närmaste familjen. Och familjen blir såklart nyfiken på Tommys tjejkompis - de tycker sig ana att det ligger något mer i luften? Men de får snällt vänta tills år 2006, innan Tommy och Viktoria ser sig som ett par.

  Resten är som man säger – historia. Radhus, barn och giftermål i Träslövs kyrka år 2012. Självklart ska bröllopsfotona tas där allt började – i Campus Varbergs lokaler.

  - De lokalerna betyder mycket för mig. När jag behöver fokusera sätter jag mig gärna på restaurang Västerport, där får jag alltid flyt när jag skriver. Jag finner en behaglig trygghet som att jag är barn i huset. Ja, det är något särskilt med den kåken.

  Till vänster, brudparet tittar ömt på varandra och går upp för en av Campus trappor. Till höger brudparet skålar med ett glas bubbel.

  Foto: Eva-Lena Johnsson

  Publicerad den:

  Senast ändrad: