Kärlek i tre generationer

  Vår VD Martin Rylanders familjehistoria får avsluta vår kärleksvecka. En kärlekshistoria i tre generationer där Nöjesparken och intresset för dans är gemensam nämnare. Historien tar sin början med Marie, hösten 1935.

  Marie från Johannishus i Blekinge är en modern kvinna för sin tid. Hon är född 1914 och egentligen döpt till Maria, för att prästen tyckte att det lät mer bibliskt än Marie. Som 20 åring bestämmer hon sig för att lämna den lantliga idyllen, gården med hästar, sågverk och egendrivet vattenkraftverk. Hon styr kosan mot Göteborg för att utbilda sig till sömmerska. Våren 1935 flyttar hon söderöver, till Varberg då hon fått arbete där.

  Några år tidigare, på Valborgsmässoafton 1932 hade portarna öppnats till Nöjesparken i Varberg. Det blev snart ett danspalats. Dansbanan Rotundan var grundpelaren i folkparken och dansorkestrarna avlöste varandra. Och det var här Marie träffade sin Bengt, hösten 1935. Bengt Rylander från Grimeton.

  Första bröllopet

  Paret fattar tycke för varandra och bara ett par år senare väntar förlovning. Mitt i sommaren, 20 juli 1940 ståndar bröllopet och därefter följer tre barn - Lena, Leif och Gun. Paret Rylander bygger hus mittemot radiostationen i Grimeton, det passar ovanligt bra eftersom Bengt arbetar som linjemästare där. Marie håller till en början sykurser för damer på kvällarna och därefter undervisar hon i skolor.

  Svartvitt foto. Brudparet i mitten. Flankerad av brudnäbbar. Ett litet barn står framför brudparet och håller brudgummen i handen.
  Svartvitt foto. Bröllopsregister omringar brudparet som tittar ömt på varandra.

  I mitten av 70-talet bestämmer de sig för att flytta in till centrala Varberg där de stannar och åldras tillsammans. Marie ända in till sitt hundrade år. Här skulle vi kunna avsluta en vacker kärlekshistoria… men historien är inte slut här.

  Andra generationen

  Marie och Bengts pojk Leif, är 18 år och går Realskolan. Kerstin är 17 år, just nu inneboende i ett av husen nära Societetsparken. Hon arbetar som hembiträde hos sjuksyster Bagge och tar hand om hennes två barn. Men på onsdagar och lördagar, varje vecka, är det dans i Nöjesparken som gäller, för både Leif och Kerstin. En vårdag 1963 möts de i dansvimlet och släpper inte taget om varandra efter det. Nästan 30 år tidigare hade Leifs mamma och pappa tagit exakt samma beslut, på precis samma plats.

  Förlovning, bröllop, barn och hus

  Nu sker saker snabbt för det unga paret. Hösten 1965 förlovar de sig, bara månader senare blir det giftermål och innan sommaren 1966 föds första sonen Martin. De flyttar in till en lägenhet i centrala Varberg. Där ser nästa son dagens ljus. Ett par år senare beslutar de sig för att bygga hus i Tångaberg. Och i Tångaberg blir de kvar. Ytterligare två barn senare är familjen komplett. Här skulle vi återigen kunna avsluta en vacker kärlekshistoria… men historien är inte slut här.

  Bröllopsfoto från 1960-talet. Brudparet står hand i hand vi altargången.
  Foto från bröllopsfest. Bröllopsgästerna sitter till bords. Alla skrattar.

  Nöjesparken det naturliga valet för dans

  Vi har nu landat i det glada 80-talet. Martin - Leif och Kerstins son, Marie och Bengts barnbarn, går mer än gärna till Nöjesparken för att roa sig. Redan som 15-åring får han nöjet att se både Tomas Ledin och Gyllene Tider. Parken drar folk, det är ofta fullsatt och på dansgolvet är det full aktivitet. Även utanför parken samlas många. Parkeringsplatsen blir en mötesplats för stans raggare. Man får kryssa sig fram till entrén mellan alla bilar och olika ”häng i gäng”. Ibland infinner sig en känsla av att ”löpa gatlopp” för att ta sig in i parken. Vid ett tillfälle får Martins vän slipsen avklippt av en raggare.

  Tredje generationen

  Martin gillar att dansa och Nöjesparken är det självklara stället att gå till. Det är nu hösten 1987 och han är tillbaka i Varberg efter att ha muckat från militärtjänstgöring och bestämmer sig för att gå en fortsättningskurs i bugg. Han går dit själv, men I Nöjesparken är man aldrig ensam.

  Annika från Vare, har precis tagit studenten och precis som Martin har hon efter sommaren anmält sig till Falkdansarnas buggkurs på tisdagar. I Nöjesparken har hon dansat många gånger. Det är ett stort gäng deltagare på kursen, kanske 70 personer eller fler. Annika har några kompisar med sig - en utav dem känner Martin. Annika och Martin presenteras för varandra och kanske är det just då det säger klick. De bestämmer sig för att träffas på Björkgården kort därefter, för en date och mer dans. Och de har fortsatt dansa vidare tillsammans genom livet, efter det där mötet i Nöjesparken. Precis som Martins föräldrar och farföräldrar gjort.

  Barn, bröllop och hus - och en fjärde generation?

  Även för detta unga par, tredje generationes dansare, går det undan. De flyttar till en lägenhet på Krabbes väg och får sin första dotter 1990. Samma år gifter de sig och året därefter flyttar de in på Hedvägen i ett barnrikehus. Samma hus som Annikas mamma är uppvuxen i. Sen utökas släkten Rylander med ytterligare två barn. Nu återstår att se om något av barnen, Emma, Matilda och Marcus, för traditionen vidare genom att träffa sin livs kärlek i Nöjesparken…

  I snart 90 år har Nöjesparken varit en naturlig träffpunkt för Varbergarna. Här har stora artister framträtt. Teater och operett har varvats med högklassiga sportevenemang. Och en kärlekshistoria i tre generationer har ägt rum.

  Till vänster, brudpar tar emot gåvor under äreporten. Till höger, brudparet dansar glatt på bröllopsfesten.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: