Bua förskola tar form

  Bredvid Buaskolan växer nu den nya förskolan fram. I januari gjöts bottenplattan, nu är väggarna resta och förberedelserna för plan två pågår för fullt. Det kyliga vintervädret har haft både för- och nackdelar för byggnationen.

  I förskolans norra del har arbetet kommit längst, byggnationen framskrider i olika skeden på grund av byggnadens olika våningsplan. Takstolarna är satta på de delar som har ett våningsplan och nu arbetar man med HDF-bjälklaget, de bärande element som utgör golv på plan två. Här ska sedan pågjutningen göras, betongelementen ska då gjutas samman och hålen gjutas igen. Därefter kan man fortsätta byggnationen av plan två där det senare blir personalrum och teknikrum.

  Stora betongelement, sk HDF, ligger i en ram av trä.

  Här ser vi betongelementen som lyfts med kran för att sedan läggas på plats ett och ett.

  De prefabricerade ytterväggarna är isolerade och plastade när de kommer från fabriken. Nu sitter de på plats runt de båda avdelningarna.

  Bygget av Bua förskola, nyresta väggar. Snö på markern.

  En av förskolans båda avdelningar. Här kommer det sedan att bli ateljé, hemvist, grupprum, toaletter och skötrum.

  Riktigt vinterväder

  De senaste veckorna har det varit vinterväder i Varberg och flera dygn med tvåsiffriga minusgrader även under dagtid.

  När man gjuter betong är det väl ingen fördel med att det är väldigt kyligt ute men den frusna marken bär maskinerna bättre, säger Helen Treslow, projektledare VFAB. Väggar och takstolar är gjorda för att stå emot fukt men det är ändå positivt med torrare väder.

  Nästa milstolpe för Bua förskola

  Byggets nästa milstolpe blir när man fått tätt hus på bottenplan. Då kan man starta värmen och börja uttorkningen av betongplattan. Processen snabbas på tack vare golvvärmen som är ingjuten i plattan. På plan 2 hängs presenningar som provisoriska väggar, tätt hus nås lite längre fram i byggprocessen.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: