Midsommargården – klart för inflytt!

  Den första mars öppnar Midsommargården, det nya särskilda boendet i Träslöv. Ett av VFABs största byggprojekt och Varbergs kommuns senaste satsning på framtidens vård och omsorg för personer med demenssjukdom. Under fredagsförmiddagen hölls visningar för pressen.

  Det rådande läget med pandemin förhindrade en traditionell pressträff och invigning. Istället var det en liten skara som medverkade på dagens rundvisning.

  På Midsommargården är boendemiljön utformad på ett unikt sätt för att stimulera både sinnen och minnen, från små detaljer till den stora trädgården.

  - Lägenheterna är utformade runt en atriumgård (inbyggd utegård). Detta ger en stimulerande miljö som är lättillgänglig. Boendet kommer också omges av en fantastisk sinnesträdgård och promenadstråk och här kommer finnas växthus för att stimulera alla sinnen, säger Erland Linjer som är ordförande i socialnämnden.

  Fem personer poserar för kameran. Alla bär munskydd.

  Från vänster ordförande i socialnämnden Erland Linjer, undersköterska Ricci Falkeman, projektledare socialförvaltningen Marie Sundquist, enhetschef Pia Lindskog och vice ordförande i socialnämnden Turid Ravlo Svensson.

  Allt på Midsommargården har utformats med tanke på de som ska bo här. Till och med konstverket Främmande fåglar är speciellt utformat för att skapa trygghet, bidra till igenkänning och orientering i närmiljön.

  En staty av en fågel med stor gul näbb sitter på en sten i trädgården.

  Den vackra tukanen vakar över Sinnenas trädgård. Den och många fler fåglar ingår i den konstnärliga gestaltningen - Främmande fåglar.

  Att det varit möjligt med denna unika anpassning av boendet beror på att det är ett samverkansprojekt där många olika kompetenser bidragit från allra första början.

  Tre personer poserar för kameran i atriumgården.

  Från vänster Lars Albrektson platschef Byggdialog, Helen Treslow projektledare Varbergs Fastighets AB och Marie Sundqvist, projektledare Varbergs kommun, socialförvaltningen.

  - Boendet har utformats i dialog med demenssamordnare, tillgänglighets-konsulter, referensgrupper och olika experter inom demensvård. Även entreprenörer och byggherren har varit med och tidigt bidragit med sin kompetens, säger Helen Treslow, projektledare på Varbergs Fastighets AB.

  Trygghet, självständighet och delaktighet
  Boendet kommer ha eget tillagningskök, dagverksamhet och två sjuksköterskor knutna till boendet. Även kommunens demensteam med flera olika professioner kommer utgå härifrån.

  - På Midsommargården ska vi arbeta med att skapa gemenskap, trygghet och delaktighet. I aktivitetslokalen och i trädgården finns möjligheter att skapa lustfyllda aktiviteter. Jag ser fram emot att få vara med och utforma verksamheten här, säger Ricci Falkeman, som är undersköterska på nya Midsommargården.

  Mer om Midsommargården

  Om några veckor återkommer vi till Midsommargården med en film från boendet. Håll utkik!

  Publicerad den:

  Senast ändrad: