Fåglar ska skapa trygghet på Midsommargården

  Med lite drygt en månad kvar till inflyttning på Midsommargården är arbetena i sitt slutskede. Slutbesiktningen sker i veckan och under kommande veckor möbleras boendet. Redan nu är den konstnärliga gestaltningen, Främmande fåglar, på plats, inhemska och exotiska arter ska bidra med trygghet och skapa aktivitet för de boende.

  Konstnärernas verk bygger på en gedigen kunskap om konstpedagogik och aktivering i relation till personer med demenssjukdom. Främmande fåglar ska skapa trygghet, bidra till igenkänning och orientering i närmiljön. Verket kan upplevas både som en slinga att följa eller var fågel för sig.

  En staty av en fågel med stor gul näbb sitter på en sten i trädgården.

  ”Valet att använda flera mindre objekt i gestaltningen syftar till att bryta ner husets stora skala och skapa ett fokus kring flera små platser med ökad känsla av intimitet och trygghet.” (Text från skissförslag som presenterats av Emma Tryti och Jamila Drott).

  En fågelstaty sitter på växhustakets nock. Bilden är tagen i skymmningen.

  Från växthusets taknock har Härfågeln utsikt över Sinnenas trädgård.

  Upplevelsen är tänkt att stimulera sinnen, uppmuntra till samtal och aktivitet, väcka minnen och vara till glädje för boende, anhöriga, besökare och personal.

  En liten staty av en fågel sitter på parkbänken i trädgården.

  När man slår sig ner på en av promenadstråkets parkbänkar har man sällskap av en liten Skäggmes.

  Två fågelstatyer i det som ska bli en damm. 

  I den blivande dammen hittar man Adéliepingvin och Storlom.

  En trädgård fylld med fågelkvitter

  Bakom boendet angränsar en vacker tallskog med ett rikt fågelliv. I samband med byggnationen var det nödvändigt att ta ner en del träd av säkerhetsskäl. Trädgården måste vara en säker plats blåsiga dagar och en del av träden stod inte stadigt. En kreativ markentreprenör fick en kul idé och skapade nya bostäder för de bevingade vännerna.

  Trädstammar som kapats högt över marken. Toppen har gjorts om till fågelholkar.

  Flera lediga ettor klara för inflyttning.

  - När markentreprenören föreslog att vi skulle ta en del av stammen och göra en fågelholk längst upp var det inte svårt att uppmuntra till den idén. Midsommargårdens Främmande fåglar kan då få sällskap av levande fåglar som dessutom får ett tjusigt centralt boende, säger Helen Treslow, projektledare VFAB.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: