Smidigare överfart till ön i Yasjön

  Den populära linbaneflotten som tar besökare ut till ön i Yasjön vid Åkulla Friluftsgård har varit i drift i ett par år. Fram tills nu har det krävts en del armstyrka för att dra flotten över vattnet men nu går det smidigt och lätt, tack vare våra duktiga fastighetstekniker.

  Ön ligger cirka 150 meter ut i sjön och är en spännande plats för såväl gammal som ung. Här finns ett vindskydd där man kan övernatta och en eldstad. Flotten har plats för 9-12 personer och flyter längs linan som är spänd mellan ön och fastlandet.

  Tidigare drog man med hjälp av repet flotten fram över vattnet. Var man många personer ombord kunde det vara ganska tungt och ofta fick två personer hjälpas åt.

  - Vi såg att det kunde vara problematiskt om man inte var så stark i armarna säger Peter Fritzon, fastighetstekniker på VFAB. Dessutom blev man ofta ganska blöt av arbetet. Jag och min kollega Anton Östman har ordnat så att flotten nu har en annan typ av framdrivning med hjälp av en stor vev.

  Den stora veven är monterad på flottens mitt och går lätt att veva runt.

  - Tidigare tog det ungefär 25 minuter att ta sig till ön, den tiden är nog halverad nu, och man slipper bli blöt också. Efter att vi testkört monterade vi en skyddskåpa över hjulet så att man inte skulle riskera att fastna med kläder eller fingrar, förklarar Peter.

  Populärt utflyktsmål

  Åkullas vackra natur lockar många besökare. Här finns det mycket att göra och upptäcka för friluftsälskare, motionssugna och familjer på utflykt. Natursköna vandringsleder i olika längd, motionsspår, cykelleder och fiskemöjligheter.

  Vindskydd i trä i en skogsglänta.

  Bildtext: I vindskyddet på ön finns det plats för flera personer. Det finns även ett likadant vindskydd på land. Du hittar det i skogen ovanför ställplatserna innanför Friluftsgården.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: