Grönskande träd med solljus som silas i lövverket

  Regnfyllt friluftsliv med landshövding Brittis Benzler

  Luften är fri - det är temat för Friluftslivets år 2021 i Sverige. Luften kan även vara fylld med regn, vilket den var när Brittis Benzler, landshövding i Hallands län, under torsdagen besökte Åkulla. Där fick hon uppleva den vackra bokskogsmiljön, och ta del av hur Varbergs kommun jobbar med att få fler personer att få upp ögonen för friluftsliv.

  Friluftslivet år 2021 är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Projektet handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har. Särskilt fokus ligger på ungdomar, personer med utländsk bakgrund, men även beslutsfattare.

  Värde året runt

  Med anledning av Friluftslivets år 2021 antog landshövding Brittis Benzler utmaningen att delta i en friluftsstafett mellan Sveriges 21 landshövdingar. Till detta har hon bjudit in de halländska kommunerna, och under torsdagen besökte Benzler Varberg.

  Landshövdingen tog, tillsammans med några av kommunens politiker, Varbergs nya hyrcyklar på en halvtimmestur från Obbhultsområdet till Åkulla Friluftsgård. Väl där tilltog regnet så pass mycket att den tänkta färden med flotten ut till ön i Yasjön fick ställas in. Istället gick sällskapet, bestående av sex politiker och nio utlandsfödda, en kortare promenad i de vackra omgivningarna.

  - Åkulla är en viktig plats för många Varbergsbor. Det är ett friluftsområde där god samverkan mellan kommun och civilsamhälle har lyckats få upp intresset för friluftsliv. Här finns ett värde året runt – även en regnig höstdag, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil, som var med på utflykten.

  Goda effekter av friluftsliv

  Många, både hallänningar och turister, har redan besökt våra naturreservat och friluftsområden i år, långt fler än vanligt. Vissa grupper i samhället vistas dock fortfarande mycket mindre i naturen än andra.

  - Kanske har friluftsliv aldrig varit så viktigt som just nu, med tanke på den situation pandemin försatt oss i. Vi vill särskilt uppmärksamma ovana friluftsutövare på alla de goda effekter som vistelse utomhus ger - såväl fysiskt som psykiskt, menar landshövding Brittis Benzler.

  En plats med potential

  Som fastighetsägare till bland annat Åkulla friluftsgård har vi på VFAB sedan 2015 arbetat aktivt med att få fler att upptäcka platsen. Att intresset för friluftsliv stadigt ökat de senaste åren är tydligt. Med vår hyresgäst Åkulla Outdoor Resort tas besökaren emot på bästa sätt och området fortsätter utvecklas. Vi tycker att det är kul att friluftsutmaningens sträcka innefattade Åkulla.

  - Det är roligt att få visa upp utvecklingen som skett och hur fint det är på Åkulla Friluftsgård med omgivning, säger Anna-Kajsa Stengård, affärsutvecklare, VFAB.

  Delar av texten är skriven av Varbergs kommun och är publicerad på varberg.se Länk till annan webbplats.
  Vår hyresgäst Åkulla Outdoor Resort Länk till annan webbplats.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: