Megafon monterad på en betongpelare. Megafonen sänder signalen Viktigt
meddelande till allmänheten, VMA.

  7 mars testas signalen för VMA

  På måndagen den 7 mars testas signalen för Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Signalen testas alltid klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Med tanke på läget i omvärlden och att ljudet från sirenen kan skapa oro betonar vi att måndagens signal är ett vanligt test.

  Varningssystemet VMA används vid olyckor, allvarliga händelser och svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att säkerställa att systemet fungerar testas det med jämna mellanrum.

  Signalen, Hesa Fredrik som den ibland kallas, låter i 7 sekunder, pausas i 14 sekunder och låter i 7 sekunder. Detta upprepas 6 gånger. Därefter ljuder signalen för Faran över, en 30 sekunder lång ljudsignal.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: