En folkmassa på Varbergs Torg i mörkret. Människor håller facklor i handen. I bakgrunden är en byggnad upplyst med kulört belysning.

  Rysligt mysigt höstlov

  När mörkret lägger sig över Varberg bjuder staden in till en ryslig ljusupplevelse som gör höstlovet lite mer spännande! Under invigningen den 28 oktober tänder vi upp vår nya fasadbelysning på Stadshotellet!

  Film från Rys och Mys 2022. fotograf: Jonas Arnesson.

  Under 9 dagar kan ni upptäcka våra nordiska väsen som intagit historiska platser i staden. Bland annat kan ni träffa Havsmannen i Brunnsparken och Havsfrun vid havets kant vid Kallbadhuset. Eller möta mystiska vättar och flygande gastar när ni tar er upp genom valven till borgården.

  Det finns också småläskiga och spännande utmaningar i mörkret.

  Invigning av ny fasadbelysning

  Under starten av Rys och Mys den 28 november finns Varbergs Fastighets AB på Torget mellan 17.00-19.00 och värmer upp med aktiviteter för de yngre barnen, tillsammans med Varbergs bostad.

  Vid den offeciella invigningen som startar klockan 19.00 ska den nya fasadbelysningen på Stadshotellet tändas. Vår VD Martin Rylander kommer att berätta om projektet i samband med detta.

  - Att fasadbelysningen invigs under Rys och Mys känns helt i linje med syftet till varför vi vill arbeta med belysning av våra fastigheter, säger Martin Rylander.

  Det finns fler perspektiv att förhålla sig till i ett belysningsprojekt. Bland annat den sociala hållbarheten som delvis handlar om hur den nattliga staden ser ut och som är av stor betydelse för människors upplevelse av trygghet. Men också att ljuset, rätt använt, kan göra stadsmiljön vacker. Ljus är ett kostnadseffektivt sätt att göra staden mer attraktiv och till ett intressant besöksmål, även när mörkret lagt sig.

  Program 28 oktober

  17.00-19.00 Uppvärmning och UV-ficklampstävling för mindre barn, ansiktsmålning och trolldisco med dansgruppen Diversity på Varbergs torg.

  19.00 Officiell invigning med upptändning av årets Rys och Mys, inklusive den nya fasadbelysningen på Stadshotellet, maskeradparad och fackeltåg till Varbergs fästning med UV-ficklampstävling längs vägen.

  En person står i mörkret med en karta och lyser med ficklampa.

  Möjliggörare

  Rys och mys är ett samarbete mellan många olika aktörer i Varberg som strålat samman för att skapa ett unikt event för våra besökare.

  Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen
  Hallands Kulturhistoriska Museum
  Varberg Energi
  Varbergs kommun
  Varbergs Fastighets AB
  Region Halland
  Statens Fastighetsverk
  Hotellgruppen Varberg
  Varberg Handel
  Varbergs Krögarförening

  Saba Award

  Rys och Mys har vunnit första pris för bästa kultur- och näringslivssamarbete i tävlingen Swedish Arts and Business Awards 2022. Priset delades ut i Borås på Textile Fashion Centre, av juryns hedersordförande Prins Carl Philip.

  Juryns motivering:

  "Hallands kulturhistoriska museum, Varberg Energi AB och Varbergs kommun har skapat ett utomhusevenemang som syftar till att öka museets och Varbergs fästnings attraktionskraft, och staden som destination under lågsäsong och årets mörkaste tid. Fästningen och staden ljus- och ljudsätts och historiska och kunskapsevenemang har aktiverat staden, gett många besökare och på ett kreativt sätt spridit kunskap till unga och gamla. Evenemanget pågår fortsatt och har blivit en veritabel succé."

  Publicerad den:

  Senast ändrad: