En byggnad med stora glaspartier ligger vid foten av en hög stenvägg. I bakgrunden reser sig en gammal stenfästning. I förgrunden en gammaldags gatlykta.

  Ombyggnationen på Fästningsterrassen klar

  Besökare till "Upp i det blå" skyddas nu från vädrets makter. Restaurang Fästningsterrassen är välbesökt under sommarhalvåret, men den öppna platsen på plan två har haft ett utsatt läge. Nu är stora glaspartier och permanent tak på plats. Ombyggnaden ger skydd från ovan och förlänger säsongen för restaurangen.

  Som ett litet smycke lutar sig Fästningsterrassen mot fästningens trygga stenklädda mur. Det är inte konstigt att restaurangen med sin fantastiska utsikt över havet är en av stadens mest populära. Att njuta god mat och dryck på denna plats är många Varbergare och besökares självklara punkt på semesterns önskelista.

  - Tidigare har restaurangens gäster skyddats av glasräcken och markiser när vädret varit ostadigt. Ombyggnationen genomfördes i samråd med vår hyresgäst efter deras önskemål om att kunna förlänga säsongen. Nu kommer glaspartierna, som kan öppnas och stängas efter behov, göra att verksamheten kan ha öppet större delen av året, säger Jimmy Emanuelsson, projektledare på VFAB.

  Grönt tak av sedum

  Översta plan har fått ett permanent tak som till våren ska kläs med sedumväxter, suckulenter som tål vårt klimat. Sedumtak har många fördelar, växterna suger åt sig regnvatten vilket ger naturlig dagvattenhantering, de tar upp och binder föroreningar, växtligheten skyddar takets tätskikt mot UV-ljus och bidrar till biologisk mångfald. Prefabricerade vegetationsmattor läggs ut på taket, gödslas, vattnas och är därefter i stort sett underhållsfritt.

  En byggnad i två våningar nedanför en hög stenvägg. Byggnaden har stora fönster runt omkring. 

  - Växtligheten skiftar färg efter väderlek och årstid. Fästningsterrassens tak kan ses från ovan uppifrån fästningen. Det är viktigt att byggnaden smälter in i den kulturhistoriska miljön på ett smakfullt sätt.

  - Vid både ny- och ombyggnationer är vi angelägna om att processen och resultatet ska bli så hållbart och miljövänligt som möjligt. Sedumtak är miljövänligt vilket gör att valet känns riktigt bra, säger Jimmy.

  Öppnar till våren

  Nu återstår hyresgästens inflyttning med möblering och piff, därefter kan ”Upp i det blå” slå upp portarna och ta emot förväntansfulla gäster igen.

  Öppningsdatum är inte fastställt, håll utkik på Fästningsterrassens hemsida Länk till annan webbplats.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: