Fler sittplatser och bättre belysning

  Det råder full aktivitet på Påskbergsvallen (tidigare Varberg Energi Arena), i Varberg. Till våren ska en ny läktarsektion stå klar. Betongblocken är tunga, belysningsmasterna är höga och tidplanen är tight, trots det har projektledare Filip Sundvisson goda förhoppningar att kunna inviga nytillskottet på vallen som planerat.

  Det är grått, rått och februarikallt uppe på Påskbergsvallen (tidigare Varberg Energi Arena). Hejarop, publikhav och gröna gräsmattor känns långt bort, men fotbollssäsongen närmar sig med stormsteg. När de allsvenska matcherna drar igång igen i vår, ska det finnas sittplats för fler åskådare. För att vara exakt kommer den anrika Påskbergsvallen kunna erbjuda 1963 nya sittplatser under tak, plus 10 handikappanpassade platser. Tillsammans med befintlig läktare nås då arenakraven på minst 3000 sittplatser under tak.

  Betongblock med tyngd och nya toalettutrymmen

  Det är en mäktig syn när betongblocken placeras med precision, de underliggande balkarna är de tyngsta prefabricerade betongelementen och väger runt 8650 kg. Läktarens kortsidor och långsidan baktill mot Påskbergsskogen ska sedan kläs in med träpanel i en brunsvart kulör.

  Betongelement lyfts på plats där det ska byggas läktare. Betongpelare bildar v-form och elementen botten.

  Nya toaletter, urinoarer och RWC ska tillskapas, dels under den norra delen av läktarsektionen, men också i anslutning till ”bortasidan”.

  Den här nybyggnationen av läktare ingår i etapp 2 i arbetet med att göra åtgärder för att anläggningen ska godkännas enligt Svenska fotbollsförbundets krav. Hösten 2022 startade arbetena och målsättningen är att åskådare ska kunna ta del av förbättringarna som gjorts framåt vårkanten.

  - Arbetet flyter på som förväntat och jag är imponerad av Serneke som tillsammans med sina
  underentreprenörer hanterar den tighta tidplanen, berättar Filip Sundvisson projektledare från IC Energy.
  Undersidan av läktaren i betong där de olika sektionerna bildar en trappliknande struktur. Jättelika pelare i betong håller uppe konstruktionen.

  Uppgraderad belysning

  Utöver nya toalettutrymmen och ny läktare ska också arenabelysningen uppgraderas för att möta gällande krav. Belysning ska monteras på läktartaken och de gamla belysningsmasterna har plockats ner för att ersättas med nya. Det kräver sitt grundarbete att sätta upp master som sträcker sig 31 meter över marken. Fundamenten som fungerar som ankare och ska säkra upp masterna gjuts under jord på en yta om upp till 6 x 6 meter.

  I ett fyrkantigt hål i marken finns ett fyrkantigt betongfundament, 4 gånger 4 meter stort. I mitten ska masten fästas. 
  - Masterna vi valt är cylinderformade, det tillsammans med att vi kan göra bottenplattan ovan mark mindre, leder till att vi tar minimalt med ståyta och sikt från Påskbergsvallens besökare, säger Filip.

  Vi fortsätter följa byggets framfart och ser fram emot invigning i majsol!

  Publicerad den:

  Senast ändrad: