En man i mörk kavaj och blå skjorta står lutad mot en tegelfasad. 

  Årskrönika 2022

  Sakta men säkert släppte pandemin sitt grepp och vi kunde åter igen träffas. Fyllda av framtidstro rustade vi oss för kommande uppdrag, kreativiteten flödade. Precis som Astrid Lindgrens Madicken kände vi livet i oss! Men runt hörnet stod nästa utmaning, elpriser och ökade räntor.

  2022 inleddes med rekordmånga beställningar om kommande byggprojekt från Varbergs kommun. Vi säkrade upp bemanningen på projektavdelningen och inom stödfunktioner. Under året har vi också genomfört flera större projekt i egna fastigheter.

  Vi har haft anledning att fira framgångar och årsdagar, genomfört projekt som ökat och förbättrat våra digitala tjänster, och glädjefyllt umgåtts i genomförda publika event.

  Jag vill tacka medarbetare, kunder och andra samarbetspartners för alltid lika gott engagemang!

  Med vänlig hälsning
  Martin Rylander, VD, Varbergs Fastighets AB

  Stort antal beställningar och upphandlingar

  Under året har vi fått ett stort antal beställningar från kommunen. Det ska byggas nya förskolor, gruppbostad, konstgräsplan och ett antal befintliga skolor ska byggas om. Upphanlingar har löst av varandra under året.

  Med pandemin i backspegeln kunde vi återuppta de efterlängtade Entreprenörsträffarna igen. I Rådhussalen kunde vi berätta om nya spännande projekt i vår vackra kommun.

  En man och en kvinna ler i samtal i samtal med en tredje person.  

  Projekt Postmästaren, Stadshus C

  En om- och påbyggnation sker i kvarteret Postmästaren och Stadshus C. Detta är det största projekt i egen regi genom tiderna.

  Delar av byggnaden revs i mellandagarna och ett spännande fynd gjordes, en hälsning från byggnadsarbetare år 1955. Efter rivning startade arbetet med om- och påbyggnationen. Kvarteret ska anpassas för kommunens medarbetare, även ett nytt kontor till oss själva ska ta form.

  Stadshus C, drönarbild. Stor tegelbyggnad i form av en åtta omgiven av flervåningshus. En park med stora trädkronor i bilden bortre del.

  Byggstart för Varbergs nya Skatepark

  I juni togs det första spadtaget, eller rättare sagt skate-taget för Varbergs nya skatepark.

  Skateboard är en stor idrott i Varberg och den nya skateparken ska passa skejtare i alla åldrar och på alla nivåer.

  Illustration över hur den nya skateparken ska se ut med olika delar för olika typer av åkning.

  Bua förskola och Buaskolan

  I början av januari lämnades den nybyggda förskola i Bua över till verksamheten som intog lokalerna i samband med terminsstart.

  Genast efter färdigställandet av förskolan startade ett ombyggningsprojekt i närliggande Buaskolan. I förskolelokalerna serverades mat till både förskolebarn och elever på Buaskolan. Skolans gamla matsal och kök byggdes om till undervisningslokaler.

  Även utemiljön vid Buaskolan fick ett lyft med upprustning av både lilla- och stora gården.

  Bua förskola är färdigbyggd. En byggnad med två våningar med gröna plattor på fasaden. På nedre plan lyser det ur fönstren.

  Påskbergsvallen - etapp 2

  Under hösten startade arbetet med arenaanpassningen på den anrika Påskbergsvallen. I samband med att Varbergs Bois tog plats i Allsvenskan ställdes krav på arenan där matcherna ska spelas.

  Anpassningarna delades i två etapper och etapp 2 planeras stå klar under våren 2023.

  Illustration, läktare Varberg Energi Arena.

  Nya medarbetare och spännande uppdrag

  Med många beställningar från Varbergs kommun riggade vi oss för att säkerställa bemanning och kompetens på flera avdelningar i bolaget. Flera projektledare anställdes och vi stärkte även upp avdelningarna inköp, upphandling och hållbarhet med nya medarbetare.

  Vår affärsutvecklingschef, Clara Tholin, utsågs till ordförande i EMC - ett nätverk för hållbar och klimatsmart affärs- och verksamhetsutveckling.

  Fyra byggprojektledare i varselkläder och bygghjälmar går bredvid en fasad med byggställning.

  Renoveringsprojekt Kallbadhuset och Varmbadhuset

  Kallbadhusets fasad har renoverats och målats om. Det runda blyinfattade fönstret har restaurerats. En morgon upptäcktes skadegörelse på den vackra byggnaden.

  På Varmbadhuset har stora delar av fasaden putsats om och fönster har lagats eller bytts ut.

  Dessa båda kulturpärlor renoverades med stolthet och varsam hand.

  Renovering av Kallbadhusets fasad. Ett stort runt fönster lyfts på plats.

  Stadshotellets belysningsprojekt

  I Varberg finns många vackra byggnader, flera av dem i vårt fastighetsbestånd. När mörkret faller saknas många gånger ljussättning på fasader för att lyfta fram det vackra. Ljuset skapar också trygghet och gör att människor vill vistas ute även efter mörkrets inbrott.

  Under hösten färdigställdes projektet att belysa Stadshotellets fasad, en så kallad upplevelsebaserad ljussättning där färger kan ändras för olika event.

  Varbergs Stadshotell upplyst med orange fasadbelysning. 

  Ett fyrfaldigt firande!

  I april stod det klart att Varbergs Fastighets AB korades till vinnare av det hedersfyllda priset Årets Fastighetsägare.

  Nöjesparken fyllde 90 år, en park som gett glädje i så många olika former till så många människor.

  Den 23 augusti var det exakt 120 år sedan Varbergs stadshotell invigdes. Matsalen var dukad till fest och i källaren drog stadens första offentliga elverk i gång.

  Ett diplom, en guldfärgad hatt och en gräddtårta med jordgubbar och blommor.

  Samarbetsprojektet Rys och Mys som årligen sker under höstlovet i november tog hem segern i Swedish Arts and Business Awards!

  Nattparkering och parkeringstillstånd

  Under våren byggdes p-huset Kyrkoherden om för att möjliggöra nattparkering. Nu kan man parkera över natten i alla våra p-hus.

  Under hösten lanserades parkeringstillstånd som underlättar för den som regelbundet har behov att parkera länge.

  Ett samarbete med Varbergs kommun, Näringslivs- och destinationskontoret och Varbergs grundsärskola resulterade i att p-hus Briggen nu även tjänstgör som upplevelse och utkiksplats.

  Från utkiksplatsen ser man hamnen och hamnbassängen. På marken är vita moln målade och i det största står tre buliga statyer.

  Nya digitala tjänster

  Vår nya hemsida lanserades i juni 2022. Den nya hemsidan har en liknande struktur som vår gamla men med ny design och färgskala samt en rad nya funktioner som underlättar för våra besökare. I december presenterades möjligheten att prenumerera på uppdateringar i utvalda byggprojekt.

  Visit Varberg-appen som lanserades i början av sommaren är en karttjänst som bland annat tar användaren runt till våra kulturfastigheter i stan.

  En mobiltelefon där skärmen visar Kallbadhuset och texten Visit Varberg

  Event - äntligen kan vi träffas igen

  En härlig dag i augusti gästades Varberg av Rix FM Festival. Torget fylldes med såväl unga som gamla, alla lika sugna på underhållning. I dansloungen värmde man upp inför kvällens koncert - stämningen var på topp!

  När höstmörkret tätnade var det åter dags för det populära eventet Rys och Mys, detta år med temat Nordiska väsen. Det blev en spännande ljusupplevelse besökarna sent ska glömma.

  En grupp barn och tonåringar dansar på en schackrutig matta på Varbergs torg.

  Elkris, stresstest och seminarier

  I slutet av 2022 ställdes Sverige inför en elkris med risk för bortkoppling från elnätet i landets södra delar.

  Som fastighetsägare har vi förberett våra hyresgäster, parkörer och oss själva på en situation där vi har korta eller längre elavbrott. Men också hur vi kan, genom att dra ner på vår elkonsumtion, minska risken för avbrott.

  El-ledningar i en ledningsgata. Snöklädda granar på båda sidor, djupt med snö på marken.

  Vi har genomfört elbesparande åtgärder i våra fastigheter, stresstestat systemen efter framkallat avbrott i p-huset Briggen och på Arena Varberg. Vi bjöd in hyresgäster till informativa seminarier med föreläsning av Varberg Energi.

  Tack till vår styrelse

  Under våren 2023 tillträder en ny styrelse. Vi tackar avgående styrelse för stort engagemang och ett fint samarbete under åren som gått!

  Från vänster: Ingemar Svalander (KD), Gösta Bergenheim (M), Ulla Öhman (C), Kenth Norberg (S) och Inger Andersson (S).

  Fyra personer sitter vid ett bord med en laptop. En person står bakom de övriga, lutar sig fram och pekar på skärmen. 

  Publicerad den:

  Senast ändrad: