Svartvitt gammalt foto där en man och en kvinna sitter på en balkong i sten framför ett stort fönster. En vit hund står i en stentrappa som leder ner från balkongen. Till vänster i bild syns en hissknapp.

  Nu kan man blicka bakåt i historien medan man väntar på hissen i Tvillinghusen.

  Historiska bilder pryder hissdörrar i Tvillinghuset

  Under hösten 2022 byttes den uttjänta hissen i ett av Tvillinghusen ut till en modern hiss med gammaldags design. Idag fick den slitna utsidan på hissdörrarna ett rejält lyft då en historisk bild folierades på varje våningsplan.

  Vi träffar Robin Björk, fastighetsförvaltare på bolaget utanför Tvillinghuset på Kungsgatan 5. Han berättar om de två projekten som pågår i den pampiga kulturfastigheten, byggnadens takbyte och hissprojektet.

  -       Det är fantastiskt roligt att förvalta de här två husen som är en del av Varbergs historia. Vi vill göra det bästa med dem och säkerställa deras skick så att de kan bevaras lika vackra i många år framöver, säger Robin.

  Husen tjänar som kontorshotell och tillsammans är det ett trettiotal företag som hyr sina kontorsplatser här.

  En hiss med vita dörrar och en hissknapp som lyser grönt. Till höger om hissen syns en grön växt.

  Samma hissdörr före och efter foliering.

  En hiss där dörrarna har motiv av ett gammalt svartvitt foto där en man sitter i en lådbil med en cigarett i munnen. Bakom bilen står en kvinna i formell uniform och en pojke med skinnmössa. I bakgrunden syns ett stenhus.

  Ett steg bakåt i tiden

  En stentrappa leder ned till hyresgästernas personalentré.

  -       Underhållsprojektet med den nya hissen genomfördes i höstas. Insidan är klädd i trä med detaljer i mässing. Att kliva in i hissen är nästan som att ta ett steg bakåt i tiden säger Robin. Men med hissen färdig blev det väldigt tydligt hur trista hissdörrarna såg ut, då fick vi idén med de historiska bilderna och tog kontakt med Kulturmiljö Halland, det är genom dem vi fått tillgång till bilderna, säger Robin.

  De olika våningsplanen har olika bilder, alla med relation till Tvillinghusen. Inom kort sätts skyltar med information och fotograf upp bredvid hissdörrarna.

  -       Hissdörrarnas mått gjorde att det vi ser bara är en del av bilden, på skylten kommer bilden visas i sin helhet, säger Robin.

  En hiss där dörrarna har motiv av ett gammalt svartvitt foto föreställandes Varberg förr i tiden. I förgrunden syns en park. Bakom den ett äldre kvarter med låghus och tvillinghusen i sten. I bakgrunden syns en stor kvarn och landskap. 

  Hissdörrarna blir som fönster till dåtiden.

  En hiss där dörrarna har motiv av ett gammalt svartvitt foto där en man och en kvinna sitter på en balkong i sten framför ett stort fönster. En vit hund står i en stentrappa som leder ner från balkongen. 

  Tvillinghusens gåtfulla historia

  De pampiga husen byggdes i slutet av 1800-talet, besökare till Varberg skulle få ett storslaget intryck när de klev av tåget vid stationen strax bredvid. Men exakt när byggdes de och vem lät bygga de ståtliga stenhusen?

  Läs mer om husets historia och hur det används idag.

  Svartvitt gammalt foto föreställandes Varberg förr i tiden. I förgrunden syns tvillinghusen i sten, i bakgrunden syns en stor kvarn och landskap. 

  En av hissdörrarna pryds av en gammal bild över Varberg. I förgrunden syns de pampiga tvillinghusen, lika praktfulla då som nu!

  Planerat underhåll

  Byggställningar omgärdar husets fasad. Takbytet är ett projekt enligt underhållsplanen. Det norra huset fick nytt tak 2015 och nu är det södra husets tur.

  Mer information om projektet Takbyte Tvillinghuset.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: