En grön bokskog. Till vänster går barn på led längs en stig. 

  En dag i Åkulla med Lindbergs ÅK 3

  För tredje året i rad har vi erbjudit kommunens tredjeklassare att under en dag byta ut sina vanliga undervisningslokaler mot naturen runt Åkulla friluftsgård. Sist ut för denna vår var Lindbergs skola som den 10 maj prickade in en riktig kanondag då vårsolen värmde och Åkullas bokskogar precis hade slagit ut. Vi hade dessutom turen att få följa med!

  När bussen rullar in på Åkullas parkering har klockan nyss slagit 09.00. Ur bussen väller 42 förväntansfulla tredjeklassare med spring i benen. Första anhalt blir fika och lek utanför värmestugan. Glasslådor med kex rafsas fram ur färgglada ryggsäckar och barn klättrar och hänger i det krokiga gamla trädet som blivit en naturlig klätterställning.

  En visselpipa ljuder och barnen samlas framför sina lärare. Det är dags att hitta sin ”parkompis” för nu börjar vandringen till bockstens mosse, fyndplatsen för självaste Bockstensmannen. I ett långt led, börjar promenaden från Åkulla Outdoor resort och in i den täta bokskogen. Inför dagen har barnen fått lära sig historien kring Bockstensmannen. Bland annat att det var barnen Thure och Gulli som hittade kvarlevorna när de harvade torv över mossen år 1936. På frågan om hur gamla de är idag fick det räknas på både fingrar och tår för att komma fram till ungefär rätt svar, 98 och 92 år gamla.

  En röd gångledsskylt som hänvisar till bockstensstigen. I bakgrunden syns vuxna och barn som går på led längs stigen.

  Ett bokträd, flera böcker?

  ”Här snackar vi grönt” sa en av eleverna när bokskogen bredde ut sig runt stigen. Löven har nyss slagit ut och de enades om att just nu måste vara den bästa tiden för att promenera här. På den kulliga skogsmarken ligger massa mossiga stenbumlingar utspridda. I en del av ledet pratades det om att de såg ut som sovande troll, precis som dem Elsa möter i den tecknade filmen Frost. Andra ser stenbumlingarna som akrobatiska hinder och ser en chans att få in lite träning i sporten ”parkour”. Naturen bjuder verkligen in till lek och fantasi!

  Även om det fikades precis innan avgång så lockar harsyrans sura smak de flesta. ”Nu är middagen räddad!” ropades när ett hav av stora harsyreblad hittades längs stigen och barnen flög ner för att plocka. ”Surt” grimaserades det av vissa, medan andra plockade händerna fulla. Eleverna fick lära sig att även bokträdets blad är ätbara, men dessa föll sig inte lika bra i smaken. ”Vad heter det när man pratar om fler än ett bokträd?” frågar läraren. Den självklara böjningen för en 10-åring ropas ut ”böcker!”. Det blir rejält fnissigt bland eleverna när de föreställer sig ett gäng bokar i skolans bibliotek. Ja, det heter faktiskt en bok och flera bokar.

  Bildmontage om 2 bilder. Till höger syns stenar med mossa på och i bakgrunden finns trädstammar. Till vänster är boklöv i fokus, i bakgrunden är en grupp människor på led i ofokus.

  I skogen är en omväg en bra väg

  Efter en stunds promenerade gick det sakta upp för de vuxna att promenadsträckan verkar bli aningen längre än planerat. Någonstans längs stigen har en avtagsväg missats …men vad gör det när gruppen kommer till en öppning i skogen där en fantastisk utsikt uppenbarar sig. ”Man ser nästan ända bort till havet” utbrister en elev och de andra fyller i med superlativ om den spektakulära vyn. Lärarna uppmärksammar barnen på rovfågeln som svävar högt ovanför och några elever dyker ner i gräset för att undersöka en växt de inte sett innan.

  ”Det gjorde ingenting att vi gick lite fel, barnen verkar ju tycka att utsiktsplatsen var det bästa hittills!” sa en av lärarna medan vi tar en improviserad väg rakt igenom skogen. Det var svårt att inte hålla med. Den sista biten mot Bockstens mosse gick genom den täta, gröna skogen till tonerna av småfåglar, knaster från torra pinnar under fötterna och frågor från nyfikna barn. Tre elever har imponerande nog burit med sig ett stort gäng kottar under halva promenaden. ”Vi ska ta tändstickor sen och göra kott-djur! Men…det kanske går att göra med små pinnar också…!”.

  Till slut kom vi fram till Bockstens mosse. Att få se den i verkligheten och kunna känna med fötterna i den fuktiga, mjuka marken skapade en större förståelse hos barnen. Det var ju inte mossa, som man kanske kunde tro, utan våtmark. Men visst måste pålen vara utbytt? Den ser inte så gammal ut tyckte barnen. Lärarna påminde dom om att de riktiga pålarna ju finns bevarade på Fästningen, tillsammans med Bockstensmannen.

  bildmontage om 4 bilder: bild 1 visar utsikt över skog med en blå himmel. i förgrunden syns en hög stam. bild 2 visar en informationskylt över bockstens mosse med en bild på bockstensmannen, i förgrunden syns bakhuvudet på ett barn med keps. bild 3 viar en informationsskylt över bockstens till höger syns armar och händer på ett barn i gul jacka med en gul vattenflaska. bild 4 visar bockstens mosse med en påle i marken med texten fyndplats. runt om syns mossen och träd.

  Alla borde vistas mer i naturen

  På vägen tillbaka till Åkulla Outdoor Resort började hungern göra sig påmind och de sista metrarna till värmestugan sprintades fram. Vissa tog dock en omväg via pumptracken, en guppig cykelbana som finns vid friluftsgården, tänk va mycket energi det finns i så små ben! Väl framme dök gafflar ner i de medhavda matlådorna. Lärarna menade att bara bussresan var ett äventyr för barnen. Så att få en heldag ute i skog och natur betyder jättemycket för både elever och pedagoger. Innan bussen tillbaka till skolan anlände fanns det lite tid till ytterligare lek. Med stora leenden och mätta magar ropade barnen hejdå och vi begav oss bort till restaurangen på Åkulla Outdoor Resort. I väntan på vår raggmunk, med spektakulär utsikt över Yasjön, så infann sig ett fridfullt lugn samtidigt som kroppen var fylld med energi. Alla borde verkligen vistas mer ute i naturen!

  En grusväg med gröna träd vid sidorna. längst bort i bild syns en grupp barn promenera.

  Ett projekt i samarbete

  Under våren har tredjeklassare från 14 skolor bytt ut sitt klassrum mot Åkulla bokskogar. Det är 3e året som projektet anordnas och är ett samarbete mellan Varbergs Fastighet AB och förskole- och grundskoleförvaltningen. Vi har stått för bussresorna och vår hyresgäst Åkulla Outdoor Resort har varit behjälpliga kring frågor om området och verksamheten, både inför och under besöket. Skolans pedagoger har sedan själva anordnat upplägget för dagen och då utgått från läroplanen. Vi tackar för gott samarbete ännu en termin.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: