Tre vuxna i gul varselväst gräver med färglada spadar i en jordhög. I förgrunden syns unga barn i gul varselväst med en gul och en röd spade.

  I bild från vänster: Ann-Charlotte Stenkil, Hanna Netterberg och David Sandrén.

  Små spadtag med stor betydelse när bygget av Trönningenäs förskola drog igång

  Med färgglada spadar tog barn och politiker de första spadtagen för Trönningenäs förskola. Förskolan som byggs i anslutning till det växande bostadsområdet Fyrstrandsbyn kommer erbjuda plats för 80 barn och ha en väl tilltagen utemiljö.

  Med många nya bostäder och inflyttade familjer har Trönningenäs växt de senaste åren. Med det har behovet av förskoleplatser i ökat och det är idag en brist på förskolor i närområdet. Dagens spadtag hade därför stor betydelse då den nya förskolan kommer underlätta i många människors vardag.

  Ceremonin öppnades med tal från ordförandena Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsen, David Sandrén, förskole och grundskolenämnden och Hanna Netterberg, Varbergs fastighets AB. I talen belystes det växande Varberg, där framför allt norra Varberg befinner sig i en expanderingsfas, och betydelsen av fler förskolor i dessa områden.

  Otraditionellt många spadtag

  Efter talen var det dags att ta de traditionella första spadtagen, även om dessa lite otraditionellt hade pågått ett tag. Till sin hjälp hade politikerna nämligen 7 glada barn från närområdet som givetvis inte kunde vänta med att hugga i och hjälpa entreprenören med de första markarbetena. De otaliga antalen spadtag ledde till många skratt och det kunde konstateras att allt blir lite roligare när barn får medverka.

  - Jag är så glad att vi kunde ta ett första spadtaget för denna efterlängtade förskolan tillsammans barnen! Vi på VFAB är jättestolta över att få vara med och bygga åt våra yngsta invånare, sa Hanna Netterberg.

  Efteråt bjöds alla medhjälpare på festis och havreflarn vilket var uppskattat av både vuxna och barn. När fikaminglet så småningom tunnades ut så kände även den sista tappra grävaren, som slitit med spadtagen sen han kom dit, att det var dags att ge upp för dagen. Nöjd över eventet gick han tillsammans med familjen hemåt, lite smutsigare men en blå spade rikare.

  Tre vuxna i gul varselväst gräver med färglada spadar i en jordhög. I förgrunden syns unga barn i gul varselväst med en gul och en röd spade. i bakgrunden syns en vuxen hålla ett barn.

  I bild från vänster: Ann-Charlotte Stenkil, Hanna Netterberg och David Sandrén.

  Stort tack till representanterna från politiken, Varbergs kommun, VFAB och entreprenören Wästbygg AB som medverkade vid spadtaget. Ett extra stort tack till er föräldrar och barn som kom och lyssnade, ställde frågor och hjälpte oss att ta de första spadtagen för Trönningenäs förskola.

  80 nya förskoleplatser

  Förskolan kommer vara uppdelad i två sektioner med plats för 80 barn. I mitten av byggnaden byggs en gemensam matsal med mottagningskök. Utemiljön kommer bli väl tilltagen på cirka 8000kvm. Utformningen ska utgå från barnens behov där fri lek i naturen kombineras med klassiska lekytor med ställningar och gungor.

  Utöver huvudbyggnaden med sovaltaner planeras det även för varmförråd, kallförråd, återvinningshus och matplats på tomten. En parkering med plats för minst 16 parkeringsplatser och 20 cykelplatser kommer byggas i anslutning.

  Förskolan är en av två som byggs i området under närtid. Den andra, Bläshammar förskola, ska byggas i anslutning till Siers förskola och har byggstart efter sommaren. Båda förskolorna planeras bli klara hösten 2024.

  Läs mer om projektet på Trönningenäs projektsida

  Publicerad den:

  Senast ändrad: