
Byggnadens fasad är på plats.
Vad händer på Skällinge räddningsstation?
Byggnationen av Skällinge räddningsstation har varit i gång igen sedan mitten på december – vi åkte dit för att spana in framstegen och ställa lite nyfikna frågor!
Redan när vi svänger in mot byggarbetsplatsen uppmärksammas flera nya tillskott sedan vi var här senast. Ett rejält staket omringar hela brandstationen och på marken ligger onött svart asfalt. En hög mast tornar upp sig i fastighetens sydöstra hörn. Vi får veta att stationens radiomast är nygammal – ny som funktion för radio men gammal då både fundament och mast tidigare stod på Påskbergsvallen. Där fungerade den som belysningsmast och är ett roligt exempel på innovativt återbruk.
På ytterväggarna har de vita fasadskivorna precis monterats klart och vet man inte bättre ser räddningsstationen ut att vara redo för utryckning. Men en del saker kvarstår, tex. ska magnetslingor installeras i marken för öppning av grindarna. Dessa kommunicerar med bilarna för automatisk öppning och likadana finns redan installerade framför portarna till vagnhallen. Framåt ska även markarbete färdigställas med plantering av träd och återställning av grönytor.
Vi kliver in och förstår att mycket krut just nu ligger på att slutföra stationens invändiga delar. Där pågår bland annat arbete med färdigställande för reservkraft, rördragningar och kablage ovan undertak. Golven i de invändiga ytorna är delvis golvavjämnade och snart påbörjas matt- och plattsättningen.

Radiomasten är återbrukad från Påskbergsvallen där den användes som belysningsmast.
Ett intressant bygge fångar vår uppmärksamhet där bockar, lådor och en plywood-skiva blivit till ett skrivbord. Omer Zvizdić, byggprojektledare hos oss på Varbergs fastighet, gör sig till känna som skapare av den innovativa arbetsplatsen.
I vanliga fall är Omers roll att planera, organisera och övervaka byggprojekten som utförs av den upphandlade entreprenören. Då Varbergs Fastighet valt att färdigställa projektet i egen regi, efter entreprenörens konkurs, har han i detta projekt även fått axla flertalet andra roller.
Du har ju i vanliga fall en mer övervakande roll i projekt men har nu fått ta på dig lite fler ansvarsområden. Vad innebär det?
- Ja, förutom mina vanliga uppgifter är det många delar som vanligtvis ligger på entreprenören, som tex projektledning, produktionsledning, inköp, arbetsledning och arbetsmiljöansvar. Till skillnad från andra projekt så spenderar jag i princip all min arbetstid på plats här, där av mitt lilla hemmabygge till skrivbord. Även om det är många uppgifter och stort ansvar så är det väldigt lärorikt. Här känner jag att bidrar med samhällsnytta, berättar Omer.

Omer Zvizdić, byggprojektledare på Varbergs Fastighets AB.
- Det har framför allt varit väldigt inspirerande med samarbetet som skett inom projektet. Där både förvaltningar inom kommunen, räddningstjänsten själva och grannverksamheterna här runt omkring har hjälpt till. Jag bor ju själv här i krokarna och känner en stolthet över hur man hjälper varandra här ute på landet.
Hur ser det ut framåt, hinner vi klart i tid?
- Så länge inget oförutsett händer så kommer vi kunna lämna över stationen till verksamheten som planerat. Jag skulle säga att vi hade lite tur i oturen när det gällde entreprenörens konkurs. För om det är något av alla våra projekt som skulle bli drabbade så är det detta.
Du menar att vi kommit lindrigt undan genom att det var just Skällinge räddningsstation som blev drabbat?
- Ja precis! Projektet är en utförandeentreprenad och jag var projekteringsledare. Därav känner jag till projektet väl och kände mig trygg i att ta på mig rollen som produktionschef i en delad entreprenad. Projektet var relativt långt framskridet och dessutom låg det lite före den ursprungliga tidplanen. Det var bland annat det som gjorde att vi landade i att färdigställa det själva, en ny upphandling hade ätit en stor del av tidplanen. Vi känner oss lindrigt drabbade och lider med alla dom som fått en betydligt tuffare utmaning, inte minst alla underentreprenörer.
Skällinge räddningsstation planeras stå klar för överlämning till Räddningstjänst Väst i slutet på april i år.

Baksidan av räddningsstationen.
Publicerad den:
Senast ändrad: