Parkering - FAQ

  Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi får gällande parkering.

  Så här funkar det

  När du kör in i något av våra parkeringshus läser en kamera av din bils registreringsskylt och startar din parkeringstid automatiskt, du behöver alltså ingen p-skiva eller biljett. Din parkeringstid avslutas när bilen kör igenom utfarten. Du behöver bara hålla koll på hur länge det är tillåtet att parkera på den plats du har valt och lämna anläggningen innan parkeringstiden är överskriden.

  Öppettider

  Våra p-hus är öppna alla dagar mellan kl 06-23. Nattetid är parkeringshusen låsta. När du köper nattparkering erhåller du en passerkod till grinden.

  Tidsangivelser

  Mellan kl 06-23 är det gratis att parkera men bara under en begränsad tid. Tidsangivelsen innebär att du bara får parkera i max 3 eller 10 timmar. Hur länge du får stå parkerad varierar mellan anläggningarna och i vissa fall mellan de olika våningsplanen. Du hittar information på vår hemsida på sidan Parkeringshus, i vår app P-HUS Varberg och på skyltning i varje parkeringshus.

  Observera att du inte kan betala dig till att parkera fler timmar än den tillåtna tidsangivelsen. Du behöver lämna p-huset innan din parkeringstid går ut. Vill du starta en ny parkeringstid kör du in i p-huset igen, då startas en ny session.

  Tidsangivelser finns på sidan Parkeringshus

  Betalparkering

  När du vill parkera över natten eller dygnsparkera behöver du köpa biljett. Biljett köper du via betaltjänsterna Parkster eller Easy Park. Information och zonkod finns på skyltning i parkeringshusen och i respektive app. Mellan kl 23-06 är parkeringshuset låst, när du betalat din biljett får du en passerkod till grinden.

  Nattparkering är möjlig i alla våra p-hus och din biljett gäller mellan kl 23-09.

  I parkeringshusen Briggen och Lorensberg (nedre plan) finns möjlighet till att stå parkerad dygnsvis mot betalning.

  Mer information på sidan Parkeringsavgifter

  Parkera regelbundet med tillstånd

  Vi erbjuder ett begränsat antal parkeringstillstånd som gäller månadsvis, dessa är avsedda för dig som behöver parkera regelbundet. Välj mellan natt- eller dygnet-runt-tillstånd. Tillstånden köper du i vår app P-HUS Varberg. Tillstånden löper på till du själv säger upp avtalet och gäller i mån av plats.

  Mer information om parkeringstillstånd

  Hur köper jag betalparkering om jag saknar en smartphone?

  Beroende på vilken betaltjänst du väljer löser du betalningen för din parkering på olika sätt. Kortfattad information hittar du nedan, detaljerad information finns på skyltning i alla parkeringshus.

  • För att betala med Easy Park utan smartphone finns en talsvarstjänst där du istället startar din parkering via ett snabbt telefonsamtal. Telefonnummer till Easy Parks talsvarstjänst: 0770-87 00 00.
  • Med Parkster kan du parkera med SMS, instruktioner och telefonnummer finns på skyltning i parkeringshusen. Även med Parkster kan du parkera via talsvar. Telefonnummer till Parksters talsvarstjänst: 010-19 92 616

  Finns det något sätt att förlänga min parkeringstid?

  Det inte möjligt att köpa till extra timmars parkeringstid i parkeringshusen. Vet du redan när du anländer att du kommer att behöva stå längre tid än de 3 timmar som korttidsparkeringarna tillåter är det bättre att välja något av de parkeringshus som erbjuder 10 timmarsplatser. Om du redan står på en korttidsplats måste du köra ut ur parkeringhuset och sedan in igen för att starta en ny parkeringssession. Men, det finns sätt att förlänga parkeringstiden genom att köpa dygns- eller nattparkering beroende på platsen du valt och tiden du anlände:

  • I Briggen och på nedre plan i Lorensberg är det möjligt att dygnsparkera. Står du parkerad här och köper till dygnsparkering till din ordinarie fria parkeringstid kan du på så sätt förlänga din parkeringstid.
  • Ett annat sätt att förlänga parkeringstiden är att köpa till nattparkering. Observera: detta är endast möjligt om den ordinarie parkeringstiden (3 eller 10 timmar) löper ut efter kl 23.

  Läs mer och få exempel på sidan Parkeringsavgifter

  Kontrollavgift - p-böter

  Inga kontrollavgifter (p-böter) skickas automatiskt, parkeringsövervakningen sköts manuellt av Parkering Halland. Har du fått en kontrollavgift är en gul avi fäst på vindrutan.

  Jag har fått en kontrollavgift som jag vill överklaga, hur gör jag?

  Har du fått en kontrollavgift som du vill bestrida, kontakta Parkering Halland. Överklagan ska göras innan kontrollavgiften betalas. Kontaktuppgifter står på kontrollavgiftsavin.

  Kamera och övervakning

  Det system som automatiskt startar och avslutar din parkeringstid läser av din bils registreringsskylt. På bilden syns enbart registreringsskylten samt eventuellt en del av fordonet vid registreringsskylten. Personer i bilen kommer till exempel inte med på bilden.

  Vi behåller aldrig personuppgifter längre än vad ändamålet kräver. När din bil lämnar parkeringshuset blir den endast en siffra i statistiken.

  Integritetspolicy vid parkering

  Övervakning

  Vissa delar av p-husen är kameraövervakade. Om din bil har blivit påkörd, utsatts för skadegörelse, om du fått inbrott eller annat brott har skett behöver du skyndsamt göra en polisanmälan. Övervakningsfilmer sparas i 7 dagar därefter raderas de automatiskt. Vi på Varbergs Fastighets AB lämnar aldrig ut inspelat material, det begärs ut och hanteras av polisen.

  Laddning av elbil

  I fem av våra parkeringshus finns det laddplatser för elbil. Tidsangivelserna gäller även dig som laddar din bil. Bilen måste stå på laddning för att du ska få parkera på laddplatsen.

  De 36 laddplatserna är fördelade i alla parkeringshus utom Kyrkoherden Bäckgatan.

  Bilen laddas via laddlösningen InCharge och kostar 5 kr/kwh. Med InCharges app kan du se vilka laddplatser som är lediga. Instruktioner finns på laddstolpen.

  Mer information om InCharge och deras app Länk till annan webbplats.

  Appen P-HUS Varberg

  Vår app är avsedd för att underlätta för dig som parkerar. Genom att registrera din bil i appen kan du:

  • Få push-notiser när din parkeringstid håller på att gå ut. Observera att du själv måste tillåta push-notiser i din smartphone.
  • Se parkeringshusen på en karta.
  • Få hjälp att navigera efter snabbaste rutt.
  • Uppgift om antal lediga platser i realtid.
  • Se parkeringshusens öppettider.
  • Läsa våra parkeringsvillkor
  • Hitta kontaktuppgifter till Varbergs Fastighets AB.
  • Se din parkeringshistorik under den gångna månaden.

  Appen P-HUS Varberg finns tillgänglig för både iOs och Android.

  Att använda appen är helt valfritt, det går lika bra att parkera utan den.

  I vår app kan du även köpa natt- eller dygnet-runt-tillstånd. Dessa är avsedda för dig som behöver parkera regelbundet. Tillstånden löper på till du själv säger upp avtalet.

  Information och villkor på sidan Parkeringstillstånd

  Parkera med MC

  Är ni flera i sällskap är det tilltåtet att parkera mer än en motorcykel, MC, i en parkeringsruta. Vid köp av natt- eller dygnsparkering med MC betalar du per fordon.

  Tillgänglighet

  Det finns tillgänglighetsanpassade platser i alla våra parkeringshus. Samma tidsangivelser gäller dessa platser.

  På Varbergskartan kan du se alla platser för rörelsehindrade.

  Parkeringsplatser för rörelsehindrade på Varbergskartan Länk till annan webbplats.

  Felanmälan

  Om något är trasigt eller inte fungerar i parkeringshusen uppmärksammar du oss på detta genom en felanmälan. Felanmäler gör du via formuläret på vår hemsida, fyll i samtliga fält och bifoga gärna en bild för tydligare beskrivning.

  Felanmälan p-hus

  Vid akuta fel, fara för liv och hälsa eller skada på fastigheten, når du oss på via vårt journummer. De tider som vi på Varbergs Fastighets AB inte kan svara kopplas samtalet automatiskt till räddningstjänst.

  Journummer: 0340 – 50 60 50

  Konstverk i p-hus Trädgården

  Konstverket är målat av Ebba Chambert under våren 2023. Hennes konstverk ska öka trivseln och ge besökarna en upplevelse kopplat till platsens ursprung.

  I nyheten Vernissage i Trädgården finns mer information och fler bilder

  Senast publicerad: