En halv miljon kakelplattor i Pingvinen

  Nu är det ganska precis ett år kvar innan det nya badet, Pingvinen, på Håstens fritidsområde står klart. Invändiga arbeten pågår för fullt och det är plattsättarnas arbeten ger en hint om hur det kommer att se ut när det är klart.

  Det gedigna arbetet med att sätta upp en halv miljon kakel- och klinkerplattor är i full gång inne på Pingvinen. Varje platta sätts dit för hand, ett noggrant hantverk, som kommer pågå till våren 2021

  - Alla bassänger är påbörjade och arbetet ska vara klart i mars 2021 då vi börjar fylla på med vatten, berättar Jenni Wennerström, byggprojektledare.

  När bassängerna är fyllda med vatten tar det ytterligare ett antal månader att göra anläggningen redo att ta emot de första badsugna besökarna. Bland annat ska vattenreningen kalibreras och anläggningens entré- och kassasystem installeras. Anläggningen beräknas vara badklar i september 2021.

  Byggarbetsplats med byggmaterial på golvet. Det stora rummet har hål i golvet där bassängen ska vara. Hela rummet är fyllt av byggställningar.

  Om ett år ska denna vy över 50-metersbassängen vara fri från byggnadsställningar, bassängen ska vara kaklad och fylld med vatten.

  En stor bassäng där en person träningssimmar. Illustration.

  Illustrationsbild över hur 50-metersbassängen ser ut när det är klart.

  Arbete går enligt plan

  Förutom plattsättning så är det mycket installationsarbeten av ventilation, el, VS och vattenrening som pågår. Senare i höst ska rutschkanorna monteras, de som går på utsidan av byggnaden.

  - Ja, nu är det full aktivitet där inne. Vi har bra fart från alla håll och känner oss trygga med tidplanen, säger Jenni.

  Tre arbetare sätter kakelplattor i 50-metersbassängens botten.

  Att kakla en 50-metersbassäng tar ungefär 30 veckor. Totalt på byggarbetsplatsen arbetar ett tjugotal plattsättare.

  Väggarna i omklädningsrummen kläs med ljusblå kakelplattor.

  Kakel kläs på väggarna i ett av omklädningsrummen. Den blå färgen är återkommande inne i det nya badet.

  Projektet har hittills varit förskonade från konsekvenser som covid19 skulle kunna orsaka. Förutom alla allmänna råd för minskad smittspridning fortsätter byggarbetsplatsen även under hösten att vara restriktiva med att ta emot studiebesök.

  Låt oss presentera Pingvinen

  Är du nyfiken på hur det blir i Pingvinen när det är klart? Kika på illustrationsfilmen som beskriver anläggningens olika delar.

  Illustrationsfilm: Varbergs bad- och simanläggning Länk till annan webbplats.

  Du kan även läsa mer om varje del i det nya badet på kommunens hemsida.
  Varbergs kommun. Länk till annan webbplats.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: