Christina hjärtar Gert

  Året är 1983, Christina 23 år gammal är fast besluten att hitta en man som kan dansa. I Nöjesparken är det dans ett par dagar i veckan. Det är bara att gå dit själv, i Nöjesparken är man aldrig ensam.

  Just den här kvällen är det Bernt Espeviks från Falkenberg som står för musiken. I dansvimlet möter Christina Gert, de har dansat med varandra förr. Men när det är dags att runda av för kvällen känner Gert att han skulle behöva lite kaffe innan han åker hem mot Tofta och föräldrahemmet. Christina erbjuder sig att sätta på en kanna hemma hos sig. Några fler bekanta ansluter och sedan dess är Christina och Gert ett par.

  Bara ett bröllop fattas

  Med åren får de två barn och flyttar in i ett nybyggt hus i Gunnestorp. Det är egentligen bara bröllopet som fattas! Året är nu 1994 och Tv4 sänder ett program som heter Kär & Galen. Ett program där tre par tävlar om chansen att få gifta sig med varandra i TV, Lotta Engberg leder programmet. Christina bestämmer sig för att ansöka om att få vara med. ”Jag ska skriva till Lotta”. Det går bara några dagar efter att Christina skickat iväg brevet så hör TV-produktionen av sig. Christina ljuger ihop en historia för Gert att hon ska på fackföreningsmöte i Varberg. Sedan beger hon sig iväg till Göteborg för intervju med produktionsteamet. Det är full snöstorm och Christina funderar på vad hon ska säga om hon hamnar i en snödriva med bilen….. ”Hur ska detta gå! Och hur ska jag kunna hålla tyst!” är andra tankar som far genom hennes huvud.

  Nöjesparkens VD blev bulvan

  TV-teamet faller för Christina och Gerts historia. De blir antagna till programmet. Nu påbörjas planeringen för ett frieri. För Christina är valet självklart! Frieriet ska ske i Nöjesparken. Hon anlitar Nöjesparkens chef, Sture Janås som bulvan. Gert är jordbrukare till yrket och odlar potatis. Sture brukar ibland lägga in en potatis-beställning inför större event och fester i parken. Efter en hel dags potatisförsäljning på torget en dag i mars, åker Gert som avslutning upp till Nöjesparken för en sista leverans – intet ont anande. Sture lyckas lura in honom i stora salen. Där väntar en överraskning Gert aldrig kunnat ana.

  Nöjesparkens teater omringad av grönskande träd.

  Ridån går upp för ett frieri

  Från scenen spelar dansbandet Bernt Espeviks. Ridån går upp och där står Christina. Hon kallar upp Gert på scen och friar. Gert svarar ja! Paret dansar på scenen och Gert vet ännu inte att alltihop filmas av TV4. Han tror att de ska gifta sig där och då. Men så snart han blir varse vad som väntar, är han helt med på noterna. Framåt påsk är det skarpt läge. Paret förses med en buss för 50 personer som de får fylla med valfria gäster. De åker upp mot Göteborg, där väntar tre dagars TV-inspelning.

  Efter intensiva produktionsdagar, där en limousine skjutsat paret fram och tillbaka till TV-studion i Jonsered, kan Christina och Gert se tillbaka på en god andraplats. Det blir inte de som får gifta sig i TV. Men redan dagen efter gifter de sig hemma i Varberg i församlingshemmet.

  Till vänster, foto från TV-inspelningen av "Kär & Galen". Till höger, tidningsurklipp på kärleksfullt par.

  Bildtext: Till vänster, foto från TV-inspelningen av "Kär & Galen". Till höger, Tidningsurklipp från "Hänt i Veckan".

  Cirklar sluts

  Christina jobbar idag som ekonomiassistent på kommunstyrelsens förvaltning. En dag i veckan har hon ekonomiuppdrag för det kommunala bolaget Arena Varberg. Det innebär att hon en dag i veckan jobbar just i lokalerna i Nöjesparken.

  - Det är som att cirklar sluts. Det var här jag och Gert träffades, det var här jag friade och nu sitter jag här och jobbar.

  Och livet med Gert fortsätter. Ett barnbarn har tillkommit i familjen. Tänk vad en danskväll i Nöjesparken på 80-talet kan leda till.

  - Gert, han dansar bra. Det var inte svårt att falla för honom. Det är en otroligt snäll människa jag har hittat. Det är jag glad för.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: