Lediga kontor och gäckande historia i Tvillinghusen

  Tvillinghusens historia kittlar fantasin. Även om historien sitter i väggarna vill kulturbyggnadernas egen bakgrund inte låta sig fångas så lätt. Mitt i denna mystik finns just nu lediga rum att hyra.

  Den som spetsar öronen i korsningen Eskilsgatan och Kungsgatan i centrala Varberg kan fortfarande höra historiens vingslag; ånglokens pustande från stationen och det stilla sorlet från Societetshuset och dåtidens kulturelit som kom till Varberg för att ”dricka brunn”.

  Här ligger de ståtliga Tvillinghusen än idag, som en välkomnande famn för nytillresta med tåg. Sedan många år tillbaka bedrivs det kontorshotell i byggnaderna som ligger ett stenkast från torget. De flesta hyresgäster är enskilda företagare och bedriver verksamheter i olika branscher. Just nu finns det lediga rum i båda husen.

  – Att hyra kontor i Tvillinghusen är att befinna sig mitt i en historisk miljö. Vackra detaljer är bevarade och möter dagens behov av bekvämligheter, säger Bärne Nylin, fastighetschef.

  VFAB har varit fastighetsägare sedan 2018. I samband med bolagets 50-års jubileum 2020, bestämde vi oss för att sätta upp plaketter med historiska fakta på alla kulturbyggnader. Det visade det sig att Tvillinghusens förflutna var både fascinerande och höljt i dunkel.

  – Det var enkelt att skriva om de flesta, men det enda vi hittar om Tvillinghusen är små brottstycken. Vi vet inte ens exakt när de blev uppförda, berättar Alexandra Ericsson. Hon är kommunikatör på VFAB och beskriver efterforskningarna kring Tvillinghusen som ett detektivarbete.

  Tillsammans med författaren och Varbergkännaren Gunnar Carlsson gräver hon i arkiv, talar med hembygdsföreningar, museum och tar emot tips från allmänheten.

  – Vi har hittat bygglovet från 1890 och Gunnar har hjälpt oss att tyda de handskrivna dokumenten och vi har fått tag på ritningarna, men de är inte signerade, vilket verkar vara ovanligt, säger hon entusiastiskt.

  Alexandra Ericsson misstänker att det varit exklusiva bostäder, gissningsvis med verksamheter på nedre plan. Hon tycker att husen förtjänar uppmärksamhet.

  – När man går in i dem… de är ju häftiga. Takhöjden, listerna, kakelugnar överallt, superhäftiga trapphus i sten. Det känns att man är i en historisk miljö, man vill veta mer. Vem bodde här, var det här ett barnrum, satt tjänstefolket här och hade koll?

  – Det tillför Varberg något att kunna erbjuda kontor i den här miljön och så centralt beläget. Många av våra hyresgäster har varit här länge. Det händer ofta att man har byggt upp sin verksamhet här, säger fastighetschefen Bärne Nylin. Man har börjat i ett litet rum med sitt lilla bolag och i takt med att det växer kan man flytta till större kontor i samma hus.

  Lediga rum

  Det finns rumsstorlekar från 9 till 68 m2 och gemensamhetsytor med det mesta en företagare kan tänkas behöva. Välkommen att kontakta oss för visning!

  Lediga lokaler i Tvillinghusen Länk till annan webbplats..

  Publicerad den:

  Senast ändrad: