Övertagande av Kallbadhuset

  Den 1 juli sker övertagandet av Varbergs Kallbadhus och VFAB äger ytterligare en av stadens klenoder.

  - Det är med stor respekt och stolthet som vi nu tar vid ägandet av Kallbadhuset, denna kulturpärla som betyder massor för varbergaren och som för många turister är ett viktigt besöksmål, säger Bärne Nylin, fastighetschef, VFAB.

  VFAB är kommunens eget fastighetsbolag. Övertagandet av Kallbadhuset är ett resultat av Kommunfullmäktiges beslut 2015, att samla kommunens kultur- och specialfastigheter hos VFAB.

  Varbergs kommun och VFAB hjälps åt

  Den 1 juli sker övertagandet av Kallbadhuset. Dock sköter kommunens serviceförvaltning fortsatt driften fram till den 1 september.
  - Kollegorna på kommunen hanterar driften under sommaren. De har gedigen erfarenhet av byggnaden och vi ser fram emot att göra driftöverlämning efter semestern, berättar Jonas Holmgren, fastighetsförvaltare, VFAB.

  Kallbadhuset från vassen

  Från och med den 1 september 2021 är det VFAB som både äger och driftar denna vackra gamla byggnad, som är känd långt bortom Varbergs-, Hallands- och Sveriges gränser.

  Bastubad och fika

  Den som besöker Kallbadhuset för en fika eller ett uppfriskande bad märker ingen förändring vid ägarbytet. Öppettider och allmänhetens tillgång hanteras likt tidigare av hyresgästen.

  Öppettider och mer information om Kallbadhuset Länk till annan webbplats..

  Kort fakta om Kallbadhuset, det tredje i ordningen

  • Varbergs första kallbadhus byggdes 1866. Det förstördes i en storm 18 år senare.
  • År 1886 stod ett nytt bad klart och samtidigt började Varberg på allvar konkurrera med andra kurorter. Detta Kallbadhus ska av en byggnadsinspektör kallats ”ett lappverk” och mycket riktigt kunde det inte stå emot när julstormen drog fram 1902.
  • 1903 stod det tredje kallbadhuset klart. Det är det vi badar från idag och det har stått emot vädrets makter under årens lopp, även om stormen Gudrun orsakade lite skador.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: