Skateboardparken Freden synlig ovanifrån. Hela betongparken syns och ett myller av människor. Uppskattningsvis 1000 besökare.

  Freden den 2 september 2023.

  Freden - en skatepark i världsklass

  Väntan var lång, men i juli stod Freden äntligen klar. Varbergs skateboardåkare och tillresta besökare har under sommaren kunnat njuta av en anläggning av absoluta världsklass. Den 2 september hölls den officiella invigningen av parken i samband med skateboardeventet Jam ’n Shine och SM i Park.

  Varbergs skatepark Freden är en idrottsanläggning för skateboard som är byggd på uppdrag av Varbergs kommun. Den efterlängtade parken har, trots det sämre vädret, varit välbesökt sedan den öppnades för åkning i juli.

  En park för alla nivåer

  Varbergs Skateboardklubb har tillsammans med Bryggeriet Bygg tagit fram designen av skateparken. Den är därefter byggd av Varbergs Fastighets AB tillsammans med Gustav R Johansson Entreprenad AB i samverkan med Bryggeriet Bygg.

  Ambitionen från såväl klubbens som kommunens sida har varit att ta fram en skatepark för alla nivåer. Varbergs kommun ser att parken kommer att bli ytterligare en besöksanledning och sätta Varberg på skateboardkartan. Och enligt Patrik Johansson på Varberg Skateboardklubb har det lyckats.

  - Skateparken har fått ett väldigt fint mottagande. Många har rest hit till Varberg för att provåka och jag har bara hört positiva omdömen. Alla är nöjda och parken är både välbesökt och omtyckt.

  Skateboardåkaren Hampus Winberg åker i boulen.

  Skateboardåkaren Hampus Winberg från Varberg vann SM i park i sin klass.

  2000 besökare på SM

  Fokus vid byggandet var att den nya parken ska hålla nationell och internationell tävlingsstandard i såväl grenarna Street som Park. Första helgen i september hölls den första tävlingen på Freden i samband med skateboardeventet Jam ’n shine och SM i Park. Uppskattningsvis var det 2000 besökare på Freden under helgen den 1-3 september.

  Invigning till ljudet av skateboards

  Mitt mellan kvalen och finalen på lördagen den 2 september hölls den officiella invigningen av parken. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Åse Craft Aronsson och Hanna Netterberg, ordförande Varbergs Fastighets AB tog tillfället i akt. De greppade varsin skateboard, tillsammans med nyckelpersoner från skateboardklubben, barn och ungdomar knackade de brädan i betongen och kunde förklara Freden invigd!

  Sju personer, både barn och vuxna, står på kanten av skateboardrampen och håller i invigningen.

  Politiken, tillsammans med skateboardklubben hade invigningstal för Freden. Från vänster: Politiker: Hanna Netterberg, ordförande Varbergs Fastighets AB, Åse Craft Aronsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande och Martin Andersson, näringslivsdirektör Varbergs kommun. Övriga deltagare barn, ungdomar och nyckelpersoner från Varbergs skateboardklubb.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: