En blå mountainbike står parkerad bredvid en bred skogsstig. Granar och lövträd kantar stigen. Solljuset bildar ljusa fläckar på marken.

  Invigning av nya stigcykelslingor i Åkulla

  Lördagen den 27 april kl 14 är det dags för invigning av de efterlängtade stigcykelslingorna i Åkulla friluftsområde. Slingorna är till för alla, de har olika svårighetsgrad och passar såväl nybörjare som erfarna cyklister. Tag med egen cykel och var en av de första som provar de nya slingorna! Ceremonin sker vid Åkulla Skidallians.

  De anlagda och lättillgängliga slingorna ska syfta till att minska slitage på andra delar av skogen. Stigcykelexpert Emil Hendrén har designat och utformat de 4 km långa slingorna i olika svårighetsgrad från grön som är lätt till svart som är den mest avancerade. En del av stigcykelleden är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

  Samverkan och finansiering

  Stigcykellederna är resultatet av ett samarbete mellan Varbergs kommun, elever på Maskinförarutbildningen på ME-skolan i Tvååker, lokala föreningar och entreprenörer samt VFAB som upplåter marken. Projektet finansieras av Lokalt Ledd Utveckling Halland. Kultur och fritidsnämndens ordförande Åse Craft Aronsson som inviger de nya stigcykelslingorna på lördag.

  Del i platsens utveckling

  Genom åren har en hel del hänt i Åkullas vackra bokskogar. Platsen har varit ett friluftsmecka sedan 1920-talet och under pandemin fick ännu fler upp ögonen för de många aktiviteter som erbjuds i området, vandringsleder, bad- och grillplatser, linbaneflotte, vindskydd, skidåkning, pump-track för cyklar och nu även stigcykelslingor.

  VFAB äger och förvaltar Åkulla friluftsgård sedan 2000. Sedan 2015 har flertalet renoveringar skett i byggnaderna, sporthotell och konferenslokal har byggts och en rad utvecklingsprojekt har genomförts.

  - Åkulla är en fantastisk plats på många sätt. Området inbjuder till mängder av naturupplevelser och friluftsaktiviteter året runt. Vi vill att platsen ska erbjuda något för alla såväl allmänhet som hotell- och campinggäster. Det är väldigt roligt att stigcykellederna nu är klara för invigning, vintertid är tanken att de ska kunna användas som skidspår, säger Charlotte Sahlén Johanson, kommersiell förvaltare på VFAB.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: