Rum med gula väggar, grå dörr och röda gardiner

  Nya kulörer i ett av våra gåtfulla "Tvillinghus"

  Vi är såklart stolta över alla våra fastigheter. Men två spegelvända italienska palats, som dessutom har en gåtfull historia är ändå något alldeles extra. Under vintern och våren har underhållsarbete pågått i ett av husen.

  Någon gång i slutet av 1800-talet byggdes de två så kallade "Tvillinghusen". Det sägs att de båda husen skulle ge bad- och kurortsbesökare ett pampigt första intryck av vår stad. Dåtidens skrytbygge skulle man kanske kunna säga?

  Sedan 2018 är Varbergs fastighet stolta ägare och förvaltare av vad som nu agerar kontorshotell. Tvillinghusen har under åren fått sällskap och grannar i alla väderstreck och står nu uppradade i varsitt kvarter. Har du vandrat förbi, till eller från tågstationen, har du nog sett dem - anonyma är de inte! Men det är inte bara utsidan som skvallrar om en annan tid. Interiört finns både spegeldörrar, golv och kakelugnar bevarade.

  Renovering med karaktär

  Under vintern och våren 2024 har den ena tvillingen, huset på Kungsgatan 5, genomgått invändiga renoveringar. Det är framför allt korridorerna på plan 1 och plan 2 som förvandlats. Ytskikten var slitna och behövde fräschas upp. Underhåll hör till det stolta vardagsarbetet. När det handlar om renovering av en kulturpärla skapar det extra glädje och värde att bevara, förstärka och återskapa husets karaktär då möjlighet finns.

  I renoveringen av de båda korridorerna har en arkitekt anlitats, som tagit fram ett koncept med kulörer och materialval som lyfter de originaldetaljer som finns bevarade i huset. Ett tydligt exempel är de vackra golven som möter besökaren på varje plan. Det är ingen slump att de nya korridorerna går i rosa och varmt gult för att väcka liv i trapphusgolven som legat där i över 100 år.

  Pardörrar öppna mot en korridor. Gula väggar och rött golv. 

  Originalgolvet i trapphuset och nya ytskikt i korridoren innanför.

  Korridor med rosa väggar och röd matta

  Våning 1 går i rosa och röda kulörer.

  Rum med rosa väggar. Stort fönster med röda gardiner. En öppen dörr mot ett trapphus. 

  Utsikten från våning 1 ut mot trapphuset där det vackra originalgolvet är bevarat.

  Hur såg det då ut innan?

  Robin Hoff Björk, teknisk förvaltare, visar runt och talar varmt om de två Tvillinghusen.

  - Det är såklart utmanande att renovera i gamla hus. Det är skevt och det är inte standard. Men det är kul. Det blev nytt tak på båda husen för ett tag sedan, vackra hissar har satts in och nu har vi nya ytskikt i korridorerna här i det södra huset. Jag tycker att Tvillinghusen ska få uppmärksamheten de förtjänar.

  Och visst kan vi hålla med om att stadens pampiga tvilling förtjänar sina nymålade väggar när vi hoppar bara en liten tid tillbaka i historien. Välkommen till första våningen innan renoveringen.

   

  En korridor i en kontorsmiljö. En grön växt och förvaring på höger sida. 

  Så här såg korridoren på första våningen ut innan renoveringen.

  En gåtfull historia

  Vem som byggde Tvillinghusen och vem som bodde eller bedrev verksamhet där vet vi väldigt lite om. Byggnadernas historia är gåtfull.

  Är du nyfiken på vad vi vet om Tvillinghusen kan du läsa mer på fastighetens sida.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: