En tidskapsel funnen

  I samband med rivningen av huset på Drottninggatan 9 fick Jörgen och Fatmir en överraskande hälsning från byggnadsarbetare, yrkesaktiva 1955.

  Det var vid rivningen av en innervägg i etagelägenheten som flaskan trillade ut. En flaska Apricot Brandy, som avsändarna berättar kostade 11,25 kronor vid tiden.

  En trasig gammal flaska står i ett fönster. Ett handskrivet brev från 1954 ligger framför flaskan.

  Brevet låg rullat i flaskan. Halsen på flaskan gick sönder när den trillade ut från väggen.

  Hälsningen

  Detta arbete utfördes vintern 1954-55
  av följande arbetare
  Murare John Andersson. Lille John
  (Karl Olausson)
  Snickare Johan Karlsson, Gustaf Viktorsson
  Grovarbetare Gustaf Persson (Flygarn), Erik Bengtsson
  Smed Gustaf Andersson
  En flaska Apricot Brandy kostar 11,25
  Varberg den 8/12 54
  Gustaf Persson Flygarn

  Förvånade när flaskan for ut

  Flaskan hittades på vindsvåningen, bakom en garderob, i ett lönnfack, i skorstenen. Platsen och dateringen på brevet stämmer väl överens med en om- och tillbyggnad som gjordes 1955.

  Upptäckten gjordes av Jörgen Nilsson och Fatmir Izetovski på D&D Riv och Demontering AB, vars vardag består av rivningsarbeten. Det till trots hör det inte till vanligheterna med den här typen av hälsning.

  - Vi blev förvånade när flaskan trillade ur väggen. Vi brukar inte hitta den här typen av hälsningar. Oftast är det någon som skrivit något på en träbit eller liknande – inte riggat med en flaskpost. Säger Jörgen Nilsson, D&D Riv och Demontering.

  Vilka är de påhittiga herrarna?

  Visst fantiserar man om hur idén att lämna en hälsning till framtiden uppkom. Var det innan eller efter flaskan var uppdrucken? Den 8 december 1954 var en onsdag - Lillördag. Kanske stämplade ut lite tidigare och roade sig på lokal den här dagen?

  1954 innebär att en då ung yrkesarbetare skulle kunna finnas kvar bland oss. Om inte kanske barn och barnbarn till de påhittiga herrarna kan berätta något om vilka de var.

  Har du släktskap, berättelser eller bilder på någon av hantverkarna som skrev hälsningen? Hör gärna av dig till oss.

  Varbergs Fastighets AB tar hand om flask-fyndet och klurar på vilken plats det kan få i det nya huset.

  En grävmaskin står på en grusad yta där ett tegelhus tidigare stått. På intilliggande hus syns rester av det gamla husets våningsplan.

  Huset på Drottninggatan 9 är nu rivet. Platsen kommer att användas till en byggkran innan det är dags att bygga upp en ny kontorsbyggnad.

  Om- och tillbyggnation Stadshus C

  Flaskan hittades i samband med rivningen av huset Drottninggatan 9. Rivningen var starten på projektet att bygga om hela kvarteret Postmästaren till kontorslokaler för kommunens medarbetare.

  Varbergs Fastighets AB är fastighetsägare och MVB Väst är upphandlad totalentreperör.

  Läs om hela projektet med Stasdhus C.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: