Fyra personer står till höger i bild i varselkäder. De håller i en gemensamt i en spade och hystar upp grus i luften. Det är spadtagsceremoni. I bakgrunden står en bil från räddningstjänst.

  Ett klassiskt spadtag tas av, från vänster: vice ordförande i direktionen Morgan Börjesson, kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil, Hanna Netterberg, ordförande på Varbergs Fastighets AB samt arbetschefen på HA-bygg, Johan Hutor.

  Skällinge räddningsstation - nu är bygget igång!

  Det bjöds på strålande sol och glada miner i Skällinge när det första spadtaget togs för räddningsstationen vid lunchtid den 8 april.

  År 1955 byggdes den första brandstationen i Skällinge. Entreprenör var då byggmästare Ragnar Johansson från Skällinge. Året där på, 1956 köptes en brandbil med frontpump in. Nog har den gamla brandstationen uppdaterats sedan dess. Men klart står att den är i stort behov av underhåll och uppfyller heller inte verksamhetens lokalbehov längre.

  - Det ska bli fantastiskt att få en ny station till Skällinge, säger Niklas Modee, stationsansvarig i Skällinge. Den gamla stationen har ju några år på nacken. Placeringen av den gamla, inne i samhället, har heller inte varit optimalt så därför kommer den nya stationen nu att byggas på en ny tomt.

  Spontan publik

  Lagom till spadtaget dök det upp ett tiotal grannar och bjöds in att vara med vid ceremonin. Ett klassiskt spadtag som togs av vice ordförande i direktionen Morgan Börjesson, kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil, Hanna Netterberg, ordförande på Varbergs Fastighets AB samt arbetschefen på HA-bygg, Johan Hutor.

  - Nu är vi äntligen igång, säger Omer Zvizdić, byggprojektledare. Om lite drygt ett år ska här stå en ny räddningsstation som möter dagens krav och behov.

  En stor yta med jord där arkeologer satt gula pinnar i marken. I bakgrunden står en grävmaskin och en person strax utanför den.

  Arkeologerna arbetar parallellt med byggprojektet.

  Arkeologer på plats

  Som vi berättat om tidigare har arkeologiska fynd gjorts i området. Bland annat spår av en boplats från järnåldern och några mer sentida fynd från 1500–1600-talet. Arkeologer är fortfarande på platsen och arbetar parallellt med byggprojektet. Ett arbete som vi kommer berätta om allt eftersom.

  Byggstart för Skällinge räddningsstation försenas.

  Se hit - vi behöver bli fler

  Den nya stationen beräknas vara färdig våren 2025 och vi hoppas den ska locka många, både män och kvinnor, att söka sig till yrket. Redan nu åker Räddningstjänsten väst runt med orden "Se hit! Vi behöver bli fler brandmän i Skällinge". Så vi hoppas bygget av den nya räddningsstationen ska bidra till rekryteringen.

  Publicerad den:

  Senast ändrad: